Vitosol 200-FM – krachtige vlakke plaatcollector met schakelende ThermProtect absorbercoating

De voordelen op een rij

  • Krachtige plaatcollectoren voor opdakmontage en montage op platte daken. Uitvoering Vitosol-FM met temperatuuruitschakeling  ThermProtect voor een intrinsiek veilige zonne-installatie zonder dampvorming.
  • Uitvoering van de absorber in meandervorm met geïtegreerde verzamelleidingen. Maximaal 12 collectoren kunnen parallel worden geschakeld.
  • Aantrekkelijk ontwerp van collector, frame in donkerblauw. Op verzoek is het frame in alle overige RAL-kleuren leverbaar.
  • Hoog rendement door selectief gecoate absorber, stabiele, uiterst transparante afdekking van speciaal glas en uiterst efficiëte isolatie.
  • Permanente afdichting en grote stabiliteit door rondom lopend gebogen aluminium frame en naadloos uitgevoerde ruitafdichting.
  • Achterwand van verzinkt staalplaat, bestand tegen doordrukken en corrosie.
  • Montagevriendelijk Viessmann-bevestigingssysteem met statisch geteste en corrosiebestendige onderdelen van roestvast staal en aluminium –identiek voor alle Viessmann-collectoren.
  • Snelle en betrouwbare aansluiting van de collectoren door flexibele roestvast stalen golfbuis-connector

Voor een lange collectorleven. 

Voor een lange collectorleven.
Alle Viessmann collectoren zijn nu voorzien van de innovatieve oververhittingsbescherming ThermProtect.
Vitosol 200-FM

Zonnecollector Vitosol 200-FM

De krachtige vlakke collector Vitosol 200-FM is de perfecte aanvulling voor iedere verwarmingsinstallatie. Met een absorberoppervlakte van 2,3 m2 kunnen de zonnecollectoren aan iedere energiebehoefte worden aangepast.

Ze nemen jaarlijks gemiddeld tot 60 procent van de voor de warm tapwaterverwarming benodigde energie voor hun rekening en dragen ook bij aan de verwarmings- ondersteuning. In combinatie met een HR-ketel kan dankzij de gratis zonne-energie zelfs meer dan een derde van de totale jaarenergie voor verwarming en warm water worden bespaard.

ThermProtect verhindert oververhitting

De collector wordt via een slimme absorbercoating tegen oververhitting beschermd. ThermProtect, de door Viessmann gepatenteerde techniek, zorgt ervoor dat zonnecollectoren uitschakelen zodra een bepaalde temperatuur wordt bereikt.  

ThermProtect

ThermProtect

Bij een temperatuur van meer dan ca. 75 °C verandert de kristallijne structuur van de absorbercoating, waarna de warmtestraling naar de omgeving sterk toeneemt en het rendement van de collector vermindert (tot wel 40%). Daardoor daalt de maximale temperatuur in de collector aanzienlijk en wordt de vorming van stoom in  het zonnecircuit voorkomen.

Zodra de temperatuur in de collector daalt, keert de kristallijne structuur terug naar de originele toestand. Waarna opnieuw meer dan 95 procent van de inkomende zonneenergie wordt opgenomen en omgezet in  warmte. Alleen de resterende vijf procent wordt gereflecteerd. De verandering van de kristallijne structuur kan een onbeperkt aantal keer worden geactiveerd, dus deze functie is altijd beschikbaar

Aantrekkelijk op alle daken

De Vitosol 200-FM is de juiste keuze wanneer de collector en het frame in één enkele RALkleur moeten worden geverfd. Het frame is standaard in donkerblauw gelakt, waardoor het op zo goed als ieder dakvlak past. Met het oog op een harmonische integratie in het dak kan de Vitosol 200-FM, type SV2G (verticaal) of SH2G (horizontaal), bijna parallel aan het dakoppervlak worden geïnstalleerd.

 

Duurzame afdichting en goede isolatie

Het rondom gebogen aluminiumframe en de naadloos uitgevoerde glasplaatafdichting garanderen een langdurige dichtheid en hoge stabiliteit van de collector. De achterwand is doordrukbestendig en corrosievast. Een bijzonder efficiënte isolatie vermindert het warmteverlies, vooral in het tussenseizoen en in de winter. 

Eenvoudige montage

De collector is bijzonder montagevriendelijk. De geïntegreerde aanvoer- en retourbuizen maken een betrouwbare montage mogelijk, ook bij grotere collectorvelden, door middel van de flexibele insteekverbindingen met roestvaststalen geribde buizen. Maximaal twaalf zonnecollectoren kunnen eenvoudig met elkaar worden verbonden.

Deze vlakke collector is universeel geschikt voor montage op het dak, voor integratie in het dak en voor vrijstaande montage, bijvoorbeeld op platte daken. Het montagevriendelijke bevestigingssysteem van Viessmann bestaat uit statisch geteste en corrosiebestendige onderdelen van roestvast staal en aluminium.


Productdoorsnede

Overzicht

Bruto-oppervlakte
2,51 m² (SV2F/SH2F), 2,56 m² (SV2G/SH2G)
Absorberoppervlakte
2,32 m²
Collectortype
icon-solar.png
Vlakke plaatcollector
Design
Donkerblauw frame. Op aanvraag is het frame ook in alle andere RAL-kleuren verkrijgbaar.
Toepassingsgebied
icon-wohngebaeude.png icon-gewerbe.png icon-kommunen.png
Woningen, industriële gebouwen, gemeenten | nieuwbouw en renovatie
Soort montage
Vlakke plaatcollector voor verticale (type SV2F) of horizontale (type SH2F) montage.
Andere kenmerken
Voor de verwarming van warm tap-, verwarmings- en zwembadwater via een warmtewisselaar
Vitosol-200-FM-Schnitt.png