Vitoplanar infraroodverwarmingen

Met de infraroodverwarmingen van Viessmann kunt u uw woning op een bijzonder aangename manier verwarmen. Want onze infraroodradiatoren werken volgens het principe van de stralingswarmte. Hierbij wordt niet de omgevingslucht opgewarmd, maar wordt de warmte teruggekaatst door de voorwerpen en wanden waarop de straling is gericht. Stralingswarmte lijkt sterk op zonnestralen en wordt dan ook door heel wat mensen als bijzonder aangenaam ervaren.

Infraroodverwarmingen zijn bovendien geschikt voor mensen met een allergie omdat ze tijdens de werking geen stof laten opdwarrelen. Ze zorgen er met name voor dat u van kop tot teen gelijkmatig warm krijgt. Dit soort verwarming is verkrijgbaar in verschillende modellen en vermogens. En daarenboven zijn ze aantrekkelijk geprijsd en zo goed als onderhoudsvrij.   

Op de foto wordt de infraroodverwarming Vitoplanar EI3 weergegeven.

Infraroodstralers als warmtegolfverwarming

Infraroodstralen zijn elektromagnetische golven. Deze bewegen zich binnen een spectrum waarin het licht voor het menselijk oog onzichtbaar is. De stralen zijn absoluut niet gevaarlijk voor de mens. Integendeel: ze worden zelfs doelgericht in medische en therapeutische toepassingen gebruikt. Het bekendste voorbeeld hiervan zijn de infraroodlampen. Deze geven de warmtestraling lokaal aan een voorwerp af. Naargelang van de intensiteit dringt de infraroodstraling meerdere millimeters in de huid door en zorgt ze voor een gevoel van verlichting. Infraroodradiatoren met een groot oppervlak werken op een andere manier. Ze richten de warmte niet op één bepaald punt, maar verdelen deze gelijkmatig over de volledige aangestraalde ruimte.

Infraroodradiatoren verwarmen alle voorwerpen in de ruimte

Hierin verschillen ze niet alleen van de infraroodlampen. Ook bij vergelijking met een klassieke radiator wordt duidelijk dat infraroodverwarming anders werkt. De door de radiator geproduceerde thermische energie warmt niet de omgevingslucht op, maar wel de aangestraalde vaste en bewegende voorwerpen. Deze nemen een deel van de warmte op en geven de rest terug af aan de ruimte.

Hoeveel warmte precies opgenomen en teruggekaatst wordt, is sterk afhankelijk van het aangestraalde object. Zo zal het menselijk lichaam bijvoorbeeld meer warmte opnemen dan een hard voorwerp, zoals een rek. Waardoor het dan ook meer warmte uitstraalt en ervoor zorgt dat de aangestraalde omgeving warmer aanvoelt. De lucht in de kamer stroomt over de al opgewarmde voorwerpen en wordt zo vanzelf opgewarmd. Om die reden wordt een infraroodverwarming ook wel omschreven als een warmtegolfverwarming.

Geschikt voor mensen met een allergie en veelzijdig inzetbaar

Een infraroodverwarming kan op verschillende manieren worden gebruikt: als plafondverwarming, als infraroodverwarming in de badkamer of heel klassiek als infrarood wandverwarming. Doordat de warmte bij dit soort verwarming niet opstijgt, maar door de aangestraalde voorwerpen wordt teruggekaatst, dwarrelt er geen stof op. Wat de infraroodverwarming ideaal maakt voor mensen met een allergie. Tot slot blijft de luchtvochtigheid behouden en wordt zo uitdroging van het slijmvlies voorkomen.

Verder verhindert een verwarming met infraroodstraling dat u last hebt van “koude voeten en een warm hoofd”, een fenomeen dat zich vaak voordoet bij convectie. Convectie betekent dat de warmte zich via luchtbewegingen verplaatst. De warme lucht stijgt op en verdringt de koelere luchtmassa. Deze laatste zakt naar de vloer en genereert zo een permanente luchtstroom. Uitgebreide informatie hierover vindt u op de pagina Wandconvectoren. Belangrijk om weten: een infraroodverwarming heeft in een lege ruimte slechts weinig effect, in tegenstelling tot een ruimte waarin zich veel ‘resonantielichamen’ bevinden, m.a.w. voorwerpen die de warmte eerst opnemen en vervolgens uitstralen.

Een Vitoplanar infraroodverwarming als spiegel en verwarming in één.

De voordelen van infraroodverwarming op een rij

Enkele positieve argumenten voor de aankoop van een infraroodverwarming werden al vermeld. Maar de lijst van voordelen kan nog verder aangevuld worden: zo zorgt een infraroodverwarming voor minder vochtige wanden, waardoor het risico van schimmelvorming tot een minimum wordt herleid. Bovendien is dit soort verwarming financieel interessant en bijgevolg optimaal geschikt als extra verwarming.

Grote keuze aan modellen vereenvoudigt het inzetten

Een doorslaggevend voordeel van infraroodstralers is dat ze uitermate flexibel zijn, wat kan worden verklaard door de grote keuze aan modellen. Zo vindt u infraroodverwarmingen in verschillende vormen, afmetingen en vermogens. Ook de vormgeving, in het bijzonder het oppervlak, is speciaal bedacht om functionaliteit en esthetiek optimaal te combineren. Infrarood plafondverwarming komt overwegend voor in woningen omdat radiatoren aan de wanden in dat geval eerder storend overkomen; in tegenstelling tot infraroodverwarming voor de badkamer, waar men vooral radiatoren met een uitermate glanzend oppervlak tegenkomt. De zogenaamde spiegelverwarmingen zien er op het eerste gezicht net uit als een traditionele spiegel, maar ze verwarmen ook de ruimte zoals een elektrische oppervlakteverwarming. Bij gebruik van de handdoekhouder (toebehoren) kunt u er bovendien makkelijk een handdoek aanhangen. Dankzij de vele afmetingen en vermogens is een doelgerichte warmteafgifte mogelijk. Zo zorgen meerdere kleine infraroodradiatoren voor een ideale warmteverdeling in de ruimte.

Voordelig in aankoop

De infraroodverwarming is niet alleen door zijn in verhouding lage aankoopprijs zo aantrekkelijk voor bouwheren en renoveerders. Ook de eenvoudige en snelle installatie, alsook de zo goed als onderhoudsvrije techniek zijn factoren die pleiten voor een verwarming met infrarood. Wanneer u uw infraroodverwarming met een thermostaat aanstuurt, bent u zeker van een comfortabele warmteafgifte en een zuinige werking. Nog meer voordelen en tips voor een zuinige werking vindt u in onze Gids Elektrische verwarming.