De voordelen van de brine/water-warmtepomp

Er zijn veel mogelijkheden om twee interessante zaken met elkaar te combineren. Eén daarvan is werken met een brine/water-warmtepomp. Deze maakt op zeer efficiënte manier gebruik van aardwarmte. De term aardwarmte verwijst naar de thermische energie die zich onder het aardoppervlak bevindt en die als warmtebron voor een aardwarmtepomp in aanmerking komt. Behalve de interessante subsidieprogramma’s van de overheid biedt een brine/water-warmtepomp nog heel wat andere voordelen. Deze kunnen in grove lijnen in ecologische en economische voordelen worden onderverdeeld:
 

Economische voordelen van een brine/water-warmtepomp

Eén van de grote voordelen van een brine/water-warmtepomp is het feit dat de gebruikte warmtebron zo goed als kosteloos beschikbaar is. Enkel de stroom voor de aandrijving van de compressor moet aangevoerd worden. Daartoe kan de warmtepomp gecombineerd worden met een fotovoltaïsche installatie, die de zonnestraling omzet in de benodigde stroom. Deze zo goed als oneindige warmtebron draagt verder ook bij aan het feit dat de grondstofprijs niet onderhevig is aan economische schommelingen of politieke instabiliteit. Hierdoor zijn installatie-eigenaars veel minder afhankelijk van hun brandstofleverancier. Een aardwarmtepomp kan zowel monovalent als bivalent rendabel worden gebruikt. Wanneer de warmte wordt opgewekt via aardsondes, blijft het temperatuurverschil tussen de warmtebron en de aanvoer van het verwarmingssysteem ook constant wanneer het buiten ijskoud is.

Een investering in de toekomst

Een investering in een aardwarmtepomp is meteen ook een investering in de toekomst. Want aardcollectoren en aardsondes hebben een zeer lange levensduur. Deze toestellen vereisen bovendien heel weinig onderhoud omdat er weinig bewegende onderdelen in gemonteerd zijn. Ontwerp en installatie worden doorgaans door een gespecialiseerd bedrijf uitgevoerd, zodat u van bij de start zeker bent van een correcte werking. En tot slot profiteren installatie-eigenaars ook van de mogelijkheid om de temperatuur in de woning ‘s zomers met behulp van de Passive Cooling-functie naar wens in te stellen.

Passive Cooling-functie met de brine/water-warmtepomp

Tijdens de zomermaanden kan een brine/water-warmtepomp ook worden gebruikt om de temperatuur naar wens in te stellen. Daarbij wordt de warmte van de ruimte via de vloerverwarming naar het aardsondesysteem overgedragen. Tegelijkertijd wordt deze warmte in de bodem opgeslagen om tijdens de volgende verwarmingsperiode aangesproken te worden. Wanneer de warmtepomp hiervoor wordt gebruikt, zijn alleen de circulatiepomp en de regeling actief; dit betekent dat Natural Cooling een energiebesparende en voordelige methode is om het gebouw te koelen. 

Foto van een weiland als symbool voor de ecologische voordelen van een grond/water-warmtepomp

Ecologische voordelen van een brine/water-warmtepomp

Naast de economische voordelen zijn het vooral de vele ecologische redenen die u laten kiezen voor een aardwarmtepomp. Want de energie die voor de verwarming nodig is, is niet alleen klimaatvriendelijk, maar ook meteen op uw eigen perceel beschikbaar. Lange en CO₂-intensieve transporttrajecten vallen volledig weg. Gebruik maken van aardwarmte betekent meteen ook een vermindering van de schadelijke CO₂-uitstoot. In tegenstelling tot een verwarming op gas of stookolie komen op die manier tot 90 procent minder rookgassen in de ozonlaag terecht.

De doelstellingen van de energierevolutie realiseren met behulp van aardwarmtepompen

Het gebruik van een grond/water-warmtepomp levert niet alleen de al vermelde voordelen op, maar ook nog het volgende positieve feit: experts zien hierin een mooie mogelijkheid om de door de regering nagestreefde klimaatdoelstellingen toch nog te realiseren. Aan de basis van deze visie ligt het steeds groter wordende aandeel “schone energie”. Windmolens en fotovoltaïsche installaties produceren vandaag de dag al zoveel elektrische energie, dat ze tussendoor uitgeschakeld moeten worden om de stabiliteit van het stroomnet niet in gevaar te brengen. Deze overtollige stroom voor warmtepompen gebruiken, is volgens heel wat experts een uitstekend plan.