Zonnecollectoren voor de verwarming van tapwater

Bespaar tot wel 60% op uw jaarlijks verbruik met zonnecollectoren voor de verwarming van uw tapwater. 

Net als PV panelen liggen zonnecollectoren op uw dak. Ze zetten zonne-energie om in thermische energie en die thermische energie kan worden gebruikt voor verwarming en warmwaterbereiding. Thermische zonnecollectoren zijn de perfecte aanvulling voor ieder verwarmingssysteem.

Waarom een Viessmann

Met een breed aanbod van vlakke en vacuümbuiscollectoren leveren wij flexibele oplossingen op maat voor elke moderne verwarming. En doordat we naast thermische zonnecollectoren ook warmtepompen, PV panelen, cv-ketels en boilers leveren, hebben we voor iedere woning en ieder gebouw een oplossing om nog meer energie te besparen. 

Ook goed om te weten: zoals u van een van oorsprong Duits familiebedrijf kunt verwachten zijn al onze producten van zeer hoge kwaliteit. Ze gaan heel lang mee, zijn superstil en hebben een mooi design. Want ja, het oog wil natuurlijk ook wat. 

Meer dan 40 jaar geleden al, brachten we onze eerste warmtepomp op de markt. Echt pionieren was dat toen nog. Inmiddels staan onze duurzame oplossingen bekend als een van de besten op de internationale markt. 

Minder CO2-uitstoot, lagere energierekening

Met de zonnecollectoren van Viessmann beperkt u het gebruik van fossiele brandstoffen, vermindert u de schadelijke CO2-uitstoot en verlaagt u uw energierekening. 

Wij bij Viessmann Nederland helpen u graag om de juiste keuze te maken voor uw huis. 

Zonnecollectoren kiezen?Zonnewarmte voor tapwaterverwarming

Het hart van deze oplossing is de tweewaardige warmwatertank zoals de Vitocell 100-B. Bij voldoende zonnestraling verwarmt het zonnemedium in het zonnestelsel het water in de warmwaterboiler via de onderste warmtewisselaar.

Daalt de temperatuur door waterafvoer, bijvoorbeeld bij het baden of douchen, dan schakelt de ketel indien nodig in voor bijverwarming via het tweede circuit.

Met het Vitocell-productassortiment kan het zonnesysteem goed worden aangevuld en het warme water met zonne-energie worden verwarmd en vervolgens worden gebufferd. Dit zorgt voor een hoog comfort. Voor elke behoefte hebben wij de juiste warmwaterboiler. Ze kunnen allemaal eenvoudig worden aangesloten op het zonnesysteem.

Zonthermisch systeem met bivalente warmwaterboiler

Maar waar moet je bij het ontwerpen van tevoren op letten?

Als vuistregel voor het ontwerp in een een- of tweegezinswoning: Als het collectoroppervlak is uitgelijnd tussen het zuidoosten en zuidwesten, kan worden uitgegaan van een vlakke collector van 1,5 m² of een buiscollector van 1,0 m² per 100 liter opslagvolume. Om te compenseren voor lagere opbrengsten als gevolg van ongunstige uitlijning of helling, kan het verzamelgebied enigszins worden vergroot.

Zonnewarmte voor tapwaterverwarming en verwarmingsondersteuning

Het in de zonnecollectoren verwarmde zonnemedium kan niet alleen worden gebruikt om het drinkwater te verwarmen, maar ook voor de bijverwarming van het verwarmingswater.

Hiervoor gebruikt het verwarmingscircuit het water in de zonneboiler die continu wordt verwarmd door de zonnecollectoren. De besturing controleert of de gewenste kamertemperatuur kan worden bereikt. Als de temperatuur onder het setpoint ligt, wordt ook de ketel ingeschakeld.

Zonnewarmte voor tapwaterverwarming en verwarmingsondersteuning

Kun je zonnecollectoren ook combineren met conventionele radiatoren?

Een misverstand is de aanname dat zonneverwarming ter ondersteuning van verwarming alleen mogelijk is bij vloerverwarming. De klassieke radiatoren kunnen ook worden gebruikt. De jaargemiddelde opbrengsten zijn slechts marginaal lager en voornamelijk bepaald door de iets hogere retourtemperaturen van de radiatoren Het in de zonnepanelen opgewarmd zonnemedium niet alle gebruikt door het drinkwater om op te warmen, maar ook om het wararmwater op te warmen.Condensatiesystemen en zonnewarmte

Condensatiesystemen en zonnewarmte – een optimale combinatie

Wie vandaag in een nieuwe verwarming investeert, krijgt de goede raad om voor een condensatieketel te kiezen. Rekening houdend met de huidige energieprijzen is dit de voordeligste keuze. De olie- en gascondensatieketels van Viessmann zetten de stookolie of het gas voor 98 procent om in warmte.

Door de combinatie met de zeer efficiënte zonnecollectoren van Viessmann bespaart u tot 35 procent op uw verwarmingskosten wanneer de zonnecollectoren zowel voor warmwaterbereiding als voor verwarmingsondersteuning worden gebruikt. Alleen al bij de warmwaterbereiding kan het benodigde energieverbruik soms met 60 procent verlaagd worden.