Regelmatig ontvangen wij vragen over de voordelen van een cascade-set bij kleine utiliteitsbouw en gestapelde woningbouw. Want waarom kies je bij een groter vermogen voor een cascade-set en niet voor een grote ketel? Collega Jan-Willem geeft hier antwoord op en vertelt wat de vijf grootste voordelen zijn. 

Wanneer wordt een cascade-set toegepast?

Een cascade-set zijn meerdere gaswand ketels in een rij om een groter vermogen te realiseren. We zien dit met name bij kleine utiliteitsbouw en gestapelde woningbouw waar de technische ruimte beperkt of moeilijk toegankelijk is. Het alternatief is het plaatsen van een grotere ketel, maar vandaag de dag kost elke vierkante meter geld en dan is een cascade-set voordeliger. Daarnaast zijn installateurs vertrouwd met wandketels waardoor het doorgaans makkelijker is om meerdere wandketels te installeren i.p.v. een grote staande ketel. 

Wat zijn de belangrijkste voordelen van een cascade-set?

1 Snellere installatie

Viessmann heeft zelf een uniforme verdeler ontwikkeld en geproduceerd inclusief alle toebehoren en pomp. Hierdoor ben je als installateur sneller klaar want alle componenten zitten hierin al verwerkt.

2 Zeer hoge kwaliteit tegen marktconforme prijs

Bij Viessmann staat kwaliteit zeer hoog in het vaandel. Alle componenten zijn dan ook kwalitatief hoogstaand, maar wel tegen een marktconforme prijs. 

3 Makkelijk toegankelijk voor onderhoud

Onze gasketels zijn voorzien van een makkelijk te reinigen roestvast stalen spiraalwisselaar (uit eigen fabricage) die zowel geschikt zijn voor hoog- als laag-temperatuur trajecten.

4 Altijd schone verbranding door lambda pro Control

De adaptieve gas/lucht lambda pro control vormt in combinatie met de matrixbrander een unit die zich automatisch aanpast aan de veranderende gaskwaliteit. Waardoor onder alle omstandigheden het toestel zichzelf instelt zodat een optimale verbranding plaatsvindt. Een extra bezoek van de installateur is dus niet nodig. 

5 Eigen regeling; Vitotronic

We hebben een eigen cascaderegeling die geoptimaliseerd is voor minimalisatie van het gasverbruik en maximalisatie van de levensduur van de cv-ketel. Deze regeling wordt gratis geleverd bij iedere cascade set. Dus je hoeft niet een eigen gebouwbeheersysteem te hebben. Indien gewenst kan de regeling ook de afgaande verwarmingsgroepen en/of tapwater aansturen.

Indien er wel een gebouwbeheersysteem aanwezig is kan ook middels de uitbreiding Vitogate de vitotronic regelaar volledig communiceren via Modbus of het Bacnet protocol. 

Heeft Viessmann ook gasloze oplossingen?

In de toekomst zal de gassamenstelling veranderen en op de lange termijn zullen andere duurzame gassen toegepast gaan worden. Toepassing van Viessmann ketels met het Lambda Pro Control systeem in onze cv-ketels in combinatie met de matrix brander is een voordeel omdat deze zich automatisch hierop instelt.

Daarnaast kan de cascade-set later uitgebreid worden met een warmtepomp in een hybride concept. Hiervoor biedt Viessmann de optie lucht-water, water-water of brinewater warmtepompen. Indien gewenst kan Viessmann de complete aansturing van ketel, warmtepomp, bron en eventueel warmwateropwekking verzorgen. Hierdoor kan het gasverbruik vergaand gereduceerd worden.

Is het gebouw geschikt voor lage temperatuur verwarming of indien het aangesloten wordt op een stadsverwarmingsnet kan het helemaal van het gas gehaald worden. In de tussentijd maak je wel labelstappen en reduceer je het gasverbruik. En natuurlijk bespaar je CO2. 

Elk gewenst vermogen beschikbaar?

We kunnen een opstelling precies opbouwen naar elk gewenst vermogen. Bovendien is een enorme variatie mogelijk in capaciteit. Vanaf 100 kW tot 600 kW. Boven de 600 kW adviseren wij een vloerstaande HR-ketel, want dan liggen de TCO lager dan bij een cascade opstelling. 

Een cascade-systeem kan in verschillende manieren worden gebouwd: lijn, hoek en blok-opstellingen. Kortom, we zijn zeer flexibel in de technische ruimte zodat er altijd een oplossing met Viessmann gerealiseerd kan worden!


Neem contact op

Heeft u een vraag voor ons?

Wij zijn maandag tot en met vrijdag bereikbaar via het onderstaande telefoonnummer of e-mailadres.

+31(0)10 - 458 44 44 E-mail verzenden

Ook interessant

Bekijk de blog overzichtspagina

5x waarom onze warmtepompen echt stil zijn

Collega Jan-Willem geeft je 5 redenen

Lees het artikel

Appartementencomplex De Waayenberg

Een uniek project waar de bewoners straks genieten van een duurzaam en comfortabel klimaat.

Lees het artikel