Informatie over de huidige productie-situatie bij Viessmann

Als gevolg van de huidige tekorten voor veel materialen op de wereldmarkt, is er momenteel sprake van een verdelings-strijd tussen de verschillende industrieën. Veel grondstoffen en componenten zijn slechts in beperkte hoeveelheden beschikbaar. Dit leidt niet alleen tot vertragingen bij de levering, maar ook tot hogere inkoopprijzen voor de fabrikanten. Ook de inkoopafdeling van Viessmann wordt nog meer uitgedaagd sinds de situatie begin 2021 verslechterde: "Sinds de gespannen beschikbaarheid worden we op inkoopgebied meer dan ooit uitgedaagd: nooit eerder hebben we zoveel nieuwe leveranciers gekwalificeerd, zoveel Plan B-oplossingen gecreëerd.

In de huidige situatie is een snelle reactietijd van beide kanten - koper en leverancier - onontbeerlijk. Alleen door 24 uur per dag beschikbaar te zijn, slagen wij erin het grootste deel van de benodigde materialen aan te kopen en zo de productie draaiende te houden. Deze uitdagende tijd heeft ons allemaal nog meer samengebracht - ik ben ongelooflijk trots op mijn team," zegt Uwe Storm, Hoofd Inkoop bij Viessmann.

De kosten van schaarse materialen die dringend nodig zijn in de productie blijven stijgen en de sterk gestegen inkoopprijzen voor primaire producten stellen de bedrijven voor heel wat uitdagingen. Zo is de prijs van staal in de afgelopen 12 maanden met ongeveer 150% gestegen, de prijs van koper met 50% en die van kunststoffen met gemiddeld 40%.

Hans-Arno Linkenheil, Senior Vice President (SVP) Supply Chain Management, zegt: "We zitten nog steeds op een piekniveau voor de inkoopprijzen van de grondstoffen die we nodig hebben, zoals staal en koper. We verwachten een versoepeling in de tweede helft van het jaar. 2022. We hebben echter een voorraad materialen moeten aanleggen met het oog op de voorzieningszekerheid."

 

productie-situatie

 

Kosten 50 keer hoger op de wereldmarkt door "spot aankopen"

Een lager prijs voor materialen en bouwcomponenten op de concurrerende wereldmarkt ligt voorlopig niet in het verschiet, ook al is er sprake van prijsdalingen, zo beoordeelt Linkenheil de situatie. In het geval van elektronische componenten worden de materiaalkosten tot het 50-voudige opgedreven door te dure zogenaamde "spot-aankopen". Hoe is dit mogelijk

Traditioneel gebruiken producenten grondstoffen-futures om zich tegen prijsschommelingen in te dekken: een leverancier kan met de leverancier een langetermijnovereenkomst over de prijs van zijn goederen sluiten en heeft planningszekerheid. Vandaag de dag handelen ook speculanten in deze producten - zij zijn niet geïnteresseerd in de grondstof, maar willen geld verdienen aan prijsschommelingen. De verhandelde hoeveelheid van bv. microchips of koper is dus vele malen groter dan de werkelijke productie. Tussenpersonen verscherpen het aanbod op de spotmarkt wanneer de prijzen als gevolg van speculatie zijn gestegen. Dan loont het de moeite om een deel van het materiaal voorlopig niet te verkopen, maar op te slaan. Dit resulteert in stijgende materiaalprijzen.

Wat er op de markten gebeurt, houdt dus rechtstreeks verband met de mogelijkheden van de bedrijven om de gewilde materialen te kopen."Natuurlijk moesten wij in de planning rekening houden met deze ramingen, want zij betekenen een enorme kostenstijging. De materiaalkosten lagen in 2021 aanvankelijk op een goed niveau en zijn daarna gestaag gestegen. Helaas wordt voor 2022 geen omgekeerde trend verwacht, waardoor de gemiddelde kosten voor 2022 aanzienlijk hoger liggen dan vorig jaar, zelfs als de situatie afzwakt", analyseert Linkenheil.

Klimaatvriendelijke technologie moet betaalbaar blijven

Toch blijft Viessmann vasthouden aan het principe dat milieuvriendelijke technologie betaalbaar moet blijven, vooral om de klimaatdoelstellingen te halen. Het bedrijf werkt daarom nauw samen met zijn leveranciers om het knelpunt in de bevoorrading en de prijsstijging zo laag mogelijk te houden.

Onze bruto prijzen zullen per 1 april 2022 worden verhoogd met 5%, met uitzondering van de onderdelen (materiaalgroep E).

Met de integratie van Viessmann Nederland in de shared service Viessmann Benelux organisatie zullen de service afdelingen in elkaar vloeien. Hiervoor is het noodzakelijk om de onderdelenprijzen gelijk te trekken. Dit heeft als gevolg dat we een éénmalige prijsverhoging van ca. 16% doorvoeren voor de materiaalgroep E.

Op bestellingen die zijn geplaatst voor 01-04-2022 en geleverd worden voor 01-05-2022 wordt de oude prijsstelling gehanteerd.

Medio februari 2022 de nieuwe prijzen worden gepubliceerd.