Marcel Fleuren: “Ik opende de warmtepomp en ik was zo onder de indruk van wat ik zag.”

Een interview met Marcel Fleuren, eigenaar van Fleuren Solutions uit Panningen.

Op de Moennikhof in Helden zijn afgelopen jaar negen seniorenwoningen gerealiseerd. Marcel Fleuren, een echte specialist op het gebied van duurzame energietechnieken, ontwikkelde een uniek concept met onder andere 9 grond/water-warmtepompen van Viessmann en een slimme hydrobox. Het resultaat? Een extreem hoog rendement en een zeer comfortabel klimaat voor de bewoners.

Een adviseur die zelf een hydrobox ontwikkelt. Hoe ben je tot deze stap gekomen?

“Na mijn studie werktuigbouwkundige installatietechniek heb ik bij verschillende machinebouwers gewerkt. Jarenlang heb ik over de hele wereld gereisd om service, storingen en inbedrijfnames te doen. Hier is mijn voorliefde voor mechatronica ontstaan. Toen mijn schoonvader, eigenaar van Vorstermans Klimaattechniek, mij vroeg om bij hem te komen werken, heb ik geen moment getwijfeld. In die tijd heb ik veel geleerd over duurzame energietechnieken en werkte ik met verschillende warmtepompen.”

“Ik zat vol met ideeën” 

“Net voordat het bedrijf werd overgenomen ben ik weer bij een machinebouwer gaan werken, maar ik kwam erachter dat dit niet meer bij mij paste. Ik zat vol met ideeën op het gebied van energietechnieken. In de tussentijd ben ik werkzaam geweest voor een bedrijf waar ik een tijdje medeverantwoordelijk was voor de productontwikkeling van klimaat- en automatiseringssystemen voor de intensieve veehouderij. Maar uiteindelijk besloot ik de keuze te maken om voor mijzelf te beginnen onder de naam Fleuren Solutions.”

Fleuren Solutions; duurzaam advies op maat en slimme energieconcepten

Sinds 2020 is het Fleuren Solutions BRL 6000-21/00 gecertificeerd en partner van Viessmann. Marcel geeft advies over duurzame energietechnieken. Opdrachtgevers zijn vaak projectontwikkelaars of particulieren. “Ik maak geen standaard adviesrapporten, elk gebouw is uniek, het is altijd maatwerk. In mijn uitgebreide adviezen reken ik alles door en geef ik exact aan welke apparaten erin zitten. Met dit rapport heb je een kwaliteitswaarborging op de installatie. In de meeste gevallen voldoet het document aan de voorwaarden, om achteraf een energielabel op het gebouw aan te vragen.”

“Tegenwoordig zie je dat veel op basis van een schatting gaat. Dan ligt er een warmtebehoefte gebaseerd op het bouwplan en een installatie die uiteraard wel voldoet aan de wettelijk eisen, zodat de bouwvergunning aangevraagd kan worden. Maar in de praktijk kiest de installateur toch vaak allemaal individuele systemen. Terwijl als je de juiste apparaten op een slimme manier laat samenwerken je een veel hoger rendement hebt met zelfs nog meer comfort. Ik heb ondertussen verschillende installatie-concepten uitgewerkt van low-budget tot high end.”

Eigen ontwikkeling: hydrobox

Naast het bedenken van deze slimme energieconcepten heeft Fleuren Solutions ook een eigen product ontwikkeld en geproduceerd. “Voor project Moennikhof ben ik in 2019 gevraagd om advies te geven. Samen met mijn schoonvader Piet Vorstermans is destijds een adviesrapport opgesteld waarin negen individueel werkende installatieconcepten zijn geadviseerd aan de projectontwikkelaar.”

Na aanvang van de bouwwerkzaamheden heeft Marcel de keuze gemaakt om voor dit project een hydrobox te ontwikkelen en te produceren. “De engineering van de complete installatie inclusief innovatieve regeltechniek was een echte uitdaging, maar door de vele extra uren inzet en de ondersteuning van mijn schoonvader, is er een geweldig product tot stand gekomen.”

“In de hydrobox komen alle energiestromen samen, hierdoor wordt de gratis thermische energie van de zon op verschillende manieren opgeslagen in het systeem. Een methode hiervoor is het regenereren van de bron. Dat is in principe niets anders dan de temperatuur van de verticale bodemwarmtewisselaar (VBWW) opwaarderen zodat deze op jaarbasis in balans is (WKO).”

Project Moennikhof

Het totale systeem bestaat uit een Viessmann grond/water-warmtepomp van 6kW met VBWW, hydrobox, boiler, buffer, thermisch solarsysteem, afgiftesysteem (vloer, wand en plafond) met een weersafhankelijke regeling voor verwarming en koeling, comfort regeling en WTW-balansventilatie. 

“De realisatie van dit project is uitgevoerd in samenwerking met Kurvers Installaties, ook een Viessmann partner en een BRL 6000-21 vakbekwaam installatiebedrijf uit deze regio. Kurvers heeft de installatiewerkzaamheden verricht en Fleuren Solutions is verantwoordelijk geweest voor het installeren van de regeltechniek en het inbedrijfstellen. Begin dit jaar hebben we de installaties opgeleverd.” 

“Het project draait nu een half jaar en de data die ik nu binnen heb, zijn heel positief en veelbelovend voor de toekomst. Bij voldoende zonuren, draait de warmtepomp bijna niet. De bewoners ervaren een heerlijk binnenklimaat, de combinatie van verwarmen/koelen en het ventileren met voldoende frisse lucht zorgt voor extra comfort.” 

En de energiekosten? “De energierekening is zeer laag, maar de seniorenwoningen zijn allen voorzien van ruim voldoende PV-panelen voor het opwekken van elektriciteit, waardoor op jaarbasis gesproken mag worden van energieneutrale woningen.”

Waarom heb je gekozen voor een samenwerking met Viessmann?

“Ik heb veel warmtepompen in mijn leven gezien, maar nog nooit zo een als Viessmann. Ik kwam ooit als adviseur bij een warmtepomp kijken en dit bleek een Viessmann te zijn. Ik kende Viessmann wel van de grotere gastoestellen, maar ik wist niet dat ze ook warmtepompen hadden. Ik heb die warmtepomp opengemaakt en ik was zo onder de indruk van wat ik zag. Hoe alles in elkaar zat, hoe de compressor is ingebouwd, de toegankelijk van het toestel, hoe alle schema’s in elkaar zitten. Het steekt gewoon technisch goed in elkaar. En het geluid? Ik heb nog nooit zo’n stille warmtepomp gehoord. Alles klopt gewoon. Dus ik heb veel vertrouwen in het product en sinds die tijd ben ik Viessmann toestellen gaan adviseren. De service en prijs-kwaliteit verhouding zijn gewoon goed!”