Onderhoud, reparatie en levensduur bij een warmtepomp?

Goed onderhoud voorkomt storingen en verlengt de technische levensduur van een warmtepomp. Daarnaast heeft goed onderhoud ook een positief effect op het rendement van de warmtepomp.

Het verschil in de bron (lucht, water of bodem) is voor een groot deel verantwoordelijk voor de verschillen tussen warmtepompen op het gebied van onderhoud, reparatie en levensduur van de warmtepomp. Voor bodemwarmtepompen is het belangrijk dat je als installateur BRL 6000-21 gecertificeerd bent. Voor lucht/water-warmtepompen is geen certificering nodig tenzij het een onderhoud aan een split unit betreft, dan heb je een F-gassen certificering nodig omdat er koudemiddel gebruikt wordt.

Uiteraard zit er ook verschil tussen warmtepompmerken. Naast de kwaliteit van het merk, is het ook belangrijk dat een warmtepomp door deskundige en opgeleide installateurs worden geplaatst. De praktijk wijst uit dat dit een hoop klachten en storingen voorkomt. Dit geldt ook voor het onderhoud aan warmtepompen. Niet zomaar iedereen kan dit doen. Je moet echt goed opgeleid zijn. 

Inbedrijfstelling en voorspellend onderhoud wordt steeds eenvoudiger

Service en onderhoud op afstand wordt steeds eenvoudiger. We ontwikkelden ViGuide door, waarin ook de app zit voor begeleide inbedrijfstelling van apparaten en de Service Assistent voor service, onderhoud en vervangingsonderdelen. Tot de nieuwe functies behoort onder andere een permanente controle van het systeemgedrag (foutenlijst, geschiedenis), waardoor je voorspellend onderhoud kan uitvoeren. Als installateur kun je ook de parameters op afstand uitlezen en online inspecties uitvoeren, waardoor er minder onderhoud op locatie nodig is. De techniek heeft een eigen servicelink: er is dus geen Wifi-nodig via de bewoner.

Hiermee voorkom je onnodig veel en duur onderhoud maar ook storingen. Je kan als onderdeel van het servicecontract op deze manier ook het toestel op afstand in de gaten houden. Let op dat je je klant goed adviseert. De klant moet zich er wel van bewust zijn dat de goedkoopste oplossingen niet altijd de goedkoopste oplossing op lange termijn is. Werk met leveranciers die kwaliteit hoog in het vaandel hebben staan en zoek een betrouwbare leverancier met kennis van zaken, bij wie je terechtkunt met al je vragen.

viessmann_service_biomassa_industriale_tile.jpg
Meer over onderhoud en reparatie?

Service