Technisch installatiebureau L&B installeerde al in 2014 de eerste pv-panelen van Viessmann 

Een interview met Willem Landman, mede-eigenaar van Technische installatiebureau L&B.

Over Technisch installatiebureau L&B

Technisch installatiebureau L&B uit Workum is in 2009 opgericht door Willem Landman en Johan Bolman. Beiden kwamen uit een eigen onderneming, maar wilden samen een bedrijf gericht op alleen maar duurzame energie. Willem houdt zich voornamelijk bezig met de verkoop en engineering en Johan begeleidt de monteurs op de bouwplaats.

Vandaag de dag zijn zij een echte specialist waarbij kwaliteit hoog in het vaandel staat. Naast het installeren van warmtepompen (L&B is ook BRL 6000-21 gecertificeerd), zonneboilers en vloerverwarming plaatsen zij veel pv-panelen

Opdrachtgevers zijn zowel particulieren als bedrijven. Naast de bestaande bouw is L&B ook actief in nieuwbouwprojecten. Hier worden met name innovatieve duurzame totaalconcepten bedacht en geïnstalleerd. 

Duitse kwaliteit

“In 2014 kochten wij al de eerste pv-panelen van Viessmann. Tussendoor zijn wij overgestapt op een andere leverancier, maar sinds 2019 plaatsen wij weer de zonnepanelen van Viessmann”, aldus Willem Landman. 

“Viessmann is een Duits merk en dat zie je terug in de kwaliteit. Daarnaast is het erg fijn dat het een sterk familiebedrijf is. Viessmann is een begrip. Echt topkwaliteit. Je ziet dit aan alles. Van de week heb ik zelf een keer pv-panelen geplaatst en het viel mij op dat de panelen echt maatvast zijn. Er zit totaal geen afwijking in. En die mooie zwarte kleur vind ik ook prachtig. Echt een plaatje.”

Innovatief

Willem landman heeft vertrouwen in de toekomst, maar maakt zich wel zorgen om het tekort aan technisch personeel. “Wij moeten ons inhouden, want wij hebben niet genoeg personeel en het lukt ook niet om ze te vinden. Ik wil niet inboeten op kwaliteit.”

Naast kwaliteit is ook innovativiteit een keurmerk van L&B. Dit blijkt o.a. uit de schans die ze zelf hebben bedacht. Er is zelfs een speciale matrijs voor gemaakt om het aluminiumprofiel voor de schans te maken. Het zonnepaneel zal op deze schans d.m.v. een snelkliksysteem bevestigd worden. Special voor panelen op een veld of op platte daken. 

“Ik houd alle ontwikkelingen bij. In de toekomst verwacht ik veel van de combinatie fotovoltaïsche en thermische zonnepanelen. Je kunt dan de warmte die je over hebt voor warm water gebruiken.”