Vlakke zonnecollectoren of buiscollectoren, wat is het verschil?

Net als PV panelen liggen zonnecollectoren op uw dak. Ze zetten zonne-energie om in thermische energie en die thermische energie kan worden gebruikt voor verwarming en warmwaterbereiding. Thermische zonnecollectoren zijn de perfecte aanvulling voor ieder verwarmingssysteem. U kunt met zonnecollectoren voor de verwarming van uw tapwater tot wel 60% besparen op uw jaarlijkse energieverbruik verbruik voor tapwater.

Er is een onderscheid tussen vlakke zonnecollectoren of buiscollectoren, wat is het verschil?

Vlakke zonnecollectoren

Vlakke zonnecollectoren zijn wat de naam zegt: vlak. Ze lijken een beetje op PV panelen. Het bijzondere van vlakke collectoren van Viessmann zit in de details. De behuizing van onze Vitosol zonnecollectoren bestaat bijvoorbeeld uit een rondom gebogen aluminium frame, waarvan u zelf de kleur kunt kiezen. Het frame heeft daarnaast een naadloze glasrand, wat zorgt voor een hoge stabiliteit van de collector. En het deksel van speciaal glas is zeer transparant en laat daarom veel zonne-energie door.

Buiscollectoren

Buiscollectoren zijn ook wat de naam zegt: zonnecollectoren die bestaan uit buizen. Onze hoogwaardig gecoate absorbers vangen zeer veel zonne-energie op en zorgen op die manier voor een hoog rendement. De buizen kunnen ideaal gepositioneerd worden ten opzichte van de lichtinval doordat deze draaibaar zijn. Hierdoor wordt een maximale opbrengst gerealiseerd. Door het vacuüm in de buizen zorgen we bovendien voor bijzonder efficiënte isolatie. Vooral in het tussenseizoen en bij lage temperaturen in de wintermaanden, maken de vacuümbuiscollectoren heel efficiënt gebruik van de beschikbare zonnestraling. Bovendien kunnen de vacuümbuis collectoren op vele manieren geplaatst worden, zelfs horizontaal tegen een muur!

ThermProtect en Heatpipe-principe als bescherming tegen oververhitting

Grote collectoroppervlakken kunnen ook tot langdurige stagnatie leiden, met vorming van stoom tot gevolg, omdat de beschikbare warmte niet gebruikt kan worden. Dit fenomeen doet zich vooral tijdens de zomer voor. Viessmann pakt dit fenomeen aan met een speciale absorbercoating - ThermProtect. Dankzij de unieke en innovatieve ThermProtect technologie schakelen de nieuwe zonnecollectoren automatisch uit bij hogere temperaturen waardoor oververhitting en stoomvorming worden voorkomen, met als voordelen: hogere betrouwbaarheid, een hoger rendement en een langere levensduur. 

Waarom een Viessmann

Met een breed aanbod van vlakke en vacuümbuiscollectoren leveren wij flexibele oplossingen op maat voor elke moderne verwarming. En doordat we naast zonnecollectoren ook warmtepompen, PV panelen, cv-ketels en boilers leveren, hebben we voor iedere woning en ieder gebouw een oplossing om nog meer energie te besparen. Ook goed om te weten: zoals u van een van oorsprong Duits familiebedrijf kunt verwachten zijn al onze producten van zeer hoge kwaliteit. 

Heb je vragen, neem gerust contact met ons op!

Neem contact op

Heeft u een vraag voor ons?

Wij zijn maandag tot en met vrijdag bereikbaar via het onderstaande telefoonnummer of e-mailadres.

+31(0)10 - 458 44 44 E-mail verzenden