Viessmann warmtepomp: “Zet ‘m maar aan”, zei de buurman. “Hij staat al aan”, zei ik

Tot ongeveer anderhalf jaar geleden was Mark van der Linden onze collega. In die tijd besloten hij en zijn vrouw hun huis fiks te verbouwen en verduurzamen. Zij kozen daarbij voor de producten die Mark op dat moment zelf verkocht. We vinden het heel leuk dat Mark nu aan ons vertelt hoe de Viessmann warmtepomp die zijn huis verwarmt en koelt bevalt. “Vorige week is de gasmeter weggehaald, die gebruiken we al twee jaar niet meer. We ervaren meer comfort, terwijl ons  termijnbedrag van de energierekening daalde van € 185 naar € 7 per maand.”

Het is inmiddels drie jaar geleden, de start van de verbouwing. Mark en zijn vrouw kochten het huis in 1996. Nieuwbouw was dat toen. “Een paar jaar geleden kwamen we op een punt dat we dachten: wat gaan we doen? Verbouwen en dan ook meteen verduurzamen? Ik wist dat de woningen die in ‘96 werden gebouwd beter waren geïsoleerd dan op dat moment in Nederland wettelijk verplicht was. Met de isolatie zat het dus wel goed. Verder wilden we vloerverwarming en -koeling, PV panelen en een warmtepomp. En ja, dat moest natuurlijk Viessmann zijn ☺.”

Niet te zwaar en niet te licht

“We zijn eerst maar eens begonnen de cv ketel op een temperatuur te zetten die vergelijkbaar is met een warmtepomp, zo’n 30-35 graden. Ik wilde weten of we ons huis in de winter op temperatuur konden houden. Dat bleek goed te lukken.”

“Toen besloten we er definitief voor te gaan: we maakten een budget en een plan. Welke combinatie van maatregelen en welke warmtepomp zouden we nodig hebben? Wat ik in ieder geval niet wilde is de warmtepomp overdimensioneren. Als je overdimensioneert gaat het apparaat continu aan- en afschakelen, terwijl een warmtepomp idealiter de hele tijd draait. Op basis van mijn calculaties kwam ik uit bij de Vitocal 222S met 5,6 Kwh. Precies goed; niet te zwaar en niet te licht.”

Verwarmen én koelen

“Wat volgde was een fikse verbouwing. Eigenlijk ging alles eruit. De vloer vanwege de vloerverwarming, de koof in de woonkamer voor goede isolatie om condens te voorkomen, want we kregen ook koeling. En omdat we de warmtepomp plaatsten waar de cv ketel hing, moesten we de rookgasbuis vervangen en een doorvoer maken om de buitenunit op het dak te kunnen plaatsen.” 

“Samen met Johan van Putten van Jaga selecteerden we hybride radiatoren die passen bij de capaciteit van de warmtepomp en kunnen koelen en verwarmen. Ook de leidingen zijn verzwaard. Er zaten lichte leidinkjes in van 22 mm. We hebben 35 mm genomen, in dit geval wel overgedimensioneerd dus. Als je kiest voor koeling is dat belangrijk. Aanpassingen aan de groepenkast waren natuurlijk ook nodig.”

Superstil

De verbouwing is nu twee jaar klaar en sinds een jaar liggen er ook 30 PV panelen op het dak. “Dat dak was ook nog wel even een ding, want daar staat nu natuurlijk ook die enorme unit. Toen de warmtepomp net was geplaatst heb ik de buren even uitgenodigd om te komen kijken. ‘Nou, zet ‘m maar aan dan’, zei de buurman. ‘Hij staat al aan’, zei ik. Je hoort het dus echt niet. En ik had de warmtepomp voor dit moment zelfs even op 100% van zijn vermogen gezet.” 

Heel comfortabel

“De warmtepomp draait nu meestal op zo’n 28-30% van zijn capaciteit. En wij zijn thuis met z’n vijven. We ervaren een heel comfortabele, continue temperatuur. In huis is het altijd 22 graden. Dat lijkt hoog, maar het mooie is, die warmte gaat accumuleren. De woning wordt als het ware een batterij met één temperatuur. De stalen poten van de tafel, het houten tafelblad, alles krijgt dezelfde temperatuur. De warmte verplaatst zich ook niet. Dat voelt ontzettend prettig aan. Ook in de strenge winter die we hadden, redde de warmtepomp het prima op eigen kracht. En nu het zo warm is, staat hij heerlijk onze slaapkamers te koelen.”

Het levert meer op dan het kostte

Inmiddels is de gasmeter weggehaald, die gebruiken Mark en zijn gezin al 2 jaar niet meer. “Het termijnbedrag van onze energierekening daalde van € 185 naar € 7 per maand, terwijl we al meer dan een jaar vanuit huis werken.” En de investering voor de verbouwing en verduurzaming? “We namen er een aanvullende hypotheek voor, maar die maandlasten zijn lager dan de besparing die we realiseren in de energiekosten. Het levert dus meer op dan het kostte en we hebben ook nog eens veel meer comfort.”