Prof. Dr. Martin Viessmann is Familieondernemer van het jaar 2016

Eigenaar van de producent van verwarmings-, industrie- en koelsystemen uit Noord-Hessen krijgt gerenommeerde prijs voor familieondernemers / INTES Akademie für Familien- unternehmen en impulse bekronen sinds 2004 de meest succesvolle familieondernemers van Duitsland

Allendorf (Eder), Duitsland, 9 november 2016 – De INTES Akademie für familienunternehmen (academie voor familiebedrijven), een onderdeel van de PwC-groep, en het ondernemerstijdschrift impulse hebben op het Unternehmer-Erfolgsforum (forum over succesvol ondernemen) op het slot Bensberg aan Prof. Dr. Martin Viessmann de gerenommeerde prijs “Familieondernemer van het jaar” toegekend. Daarmee onderscheiden ze een visionaire persoonlijkheid die, eerder dan vele anderen, zijn bedrijf op duurzaamheid heeft ingericht en die in de overgang naar het digitale tijdperk heeft geïnvesteerd.

De 63-jarige Viessmann, die sinds 1992 aan het hoofd van het familiebedrijf staat, heeft afgelopen zomer de functie van CEO overgedragen aan Joachim Janssen, tot dat moment zijn plaatsvervanger, en concentreert zich nu op zijn rol als bestuursvoorzitter. Zijn zoon Maximilian heeft de positie van CDO van hem overgenomen. Daarmee is een eerste stap afgerond in het kader van de overdracht aan de vierde generatie. 

De Viessmann-groep, gevestigd in Allendorf, Noord-Hessen, behoort tot de internationaal toonaangevende fabrikanten van verwarmings-, industrie- en koelsystemen. Het bedrijf is opgericht in 1917. Tegenwoordig behalen de 11.600 medewerkers een groepsomzet van 2,2 miljard euro, waarvan meer dan de helft in het buitenland. 

“Martin Viessmann is een fantastische familieondernemer: economisch succesvol, sociaal verantwoordelijk en sterk geworteld in zijn regio, met een groot verantwoordelijkheidsgevoel voor de mensen die daar wonen.” Met deze woorden beargumenteert Prof. Dr. Peter May, voorzitter van de jury, de keuze van dit jaar. “Met de benoeming van zijn zoon tot Chief Digital Officer heeft hij bovendien een duidelijk statement afgegeven in de richting van digitalisering: wanneer ons bedrijfsmodel wordt aangepakt, dan bij voorkeur door de eigen familie!”  

Als familiebedrijf hecht Viessmann bijzonder aan verantwoordelijk en op de lange termijn gericht handelen. Het thema “duurzaamheid” is al zeer vroeg als bedrijfsdoel gedefinieerd. Zo haalt de hoofdvestiging van het bedrijf in het Hessische Allendorf (Eder) al jarenlang de klimaatdoelstellingen die de Duitse bondsregering voor het jaar 2050 heeft vastgesteld. “Martin Viessmann heeft sinds het begin van de jaren negentig van de vorige eeuw door slimme beslissingen niet alleen de omzet verdubbeld,” zegt Dr. Nikolaus Förster, hoofdredacteur van impulse, “hij heeft ook de interne processen gemoderniseerd en zich – voortvarender dan veel andere familieondernemers – op de overgang naar het digitale tijdperk gericht.”

 “Met onze prijs onderscheiden we sinds 2004 geweldige ondernemerspersoonlijkheden als Martin Viessmann, die bijzondere prestaties als familieondernemer hebben bereikt en een nieuwe koers hebben uitgezet om over de generaties heen het bedrijf in eigendom van de familie te houden en voor het bijeenhouden van de familie te zorgen”, voegt Dr. Dominik von Au, directeur van de INTES Akademie für Familienunternehmen, daaraan toe.

Naast juryvoorzitter Prof. Dr. Peter May en impulse-hoofdredacteur Dr. Nikolaus Förster zaten in de hooggekwalificeerde jury: Dr. Patrick Adenauer (F.B.N. Deutschland), Dr. Peter Bartels (PwC), Marie-Christine Ostermann (Die Familienunternehmer – ASU), Hans Demmel (n-tv), Prof. Dr. Nadine Kammerlander (WHU), Axel Kilian (UBS Deutschland), Dr. Peter Raskin (particuliere bank BERENBERG), Dr. Jörg Ritter (Egon Zehnder International), Dr. Hans Schlipat (Rochus Mummert) en Dr. Dominik von Au (INTES Akademie für Familienunternehmen). 

De prijswinnaars tot nu toe: Dr. Simone Bagel-Trah (Henkel), Stefan Fuchs (Fuchs Petrolub), Familie Leibinger (TRUMPF Gruppe), Heinrich Deichmann (Deichmann), Heinz Gries en Andreas Land (Griesson–de Beukelaer), Stefan Messer (Messer Group), Dr. Markus Miele en Dr. Reinhard Zinkann (Miele), Bernhard Simon (Dachser), Dr. Jürgen Heraeus (Heraeus Holding), Dr. Peter-Alexander Wacker (Wacker Chemie), Michael Stoschek (Brose) en Maria-Elisabeth Schaeffler (INA-Schaeffler-Gruppe).

Fotobijschrift:

Dr. Dominik von Au (rechts), directeur van de INTES  Akademie, bekroonde Prof. Dr. Martin Viessmann tot Familieondernemer van het jaar 2016. Dr. Viessmann werd vergezeld door zijn vrouw Annette en de kinderen Katharina en Maximilian. 


Foto bij perstekst