Met een nieuwe verwarming goed uitgerust voor de toekomst: Investeer nu in efficiënte techniek en bespaar blijvend op uw energiekosten

Moderniseren loont: Wie tot nu toe gewacht heeft om zijn verouderde verwarmingsinstallatie te vervangen, moet nu in actie komen. Want met 90 procent nemen verwarming en warmwaterbereiding de grootste hap uit het energieverbruik van een doorsneegezin. Aan de andere kant wijzen de al jaren stijgende stookoliekosten erop dat de tendens van steeds hogere energieprijzen aanhoudt. Wie tegen deze achtergrond zijn stookolie- en gaskosten blijvend wil verlagen, moet investeren in een moderne, efficiënte verwarmingsinstallatie.

In de praktijk wordt er nog te weinig gedaan. Slechts zo'n 20 procent van alle verwarmingsinstallaties in Duitsland voldoet aan de recentste normen. Gemiddeld wordt een ketel vervangen na 25 jaar. Deze renovatiestilstand moet worden verholpen - enerzijds door gebruik van efficiënte verwarmingstechnieken en anderzijds door fossiele brandstoffen ter vervangen door hernieuwbare energiebronnen.

Condensatietechniek, de voordeligste optie

Welke mogelijkheden er zijn voor een energierenovatie, hangt van de specifieke situatie af - van de gebouwtoestand, van de beschikbare energiedragers en ten sloot ook van het budget van de gebruiker van de installatie. Met zijn hoge besparingspotentieel en lage totale investeringskosten, dient de condensatietechniek zich aan als de voordeligste oplossing. Door een moderne, efficiënte olie- of gasketel te installeren, kan het verbruik in vergelijking met een verouderde verwarmingsinstallatie met wel 30 procent worden verlaagd.

In ieder geval is het verstandig het nieuwe verwarmingssysteem te combineren met een thermische zonne-installatie voor verwarmingsondersteuning en sanitair waterverwarming. Zo kan de sanitair waterverwarming in de zomer volledig met zonne-energie plaatsvinden. Door verwarmingsondersteuning kan een zonne-installatie door het jaar heen ruim 30 procent besparen op de brandstofkosten.

Biomassaketels bieden comfort en bedieningsgemak

Biomassa heeft met 70 procent het grootste aandeel in de hernieuwbare energiebronnen – en dat heeft een goede reden: kloofhout en pellets moeten bijvoorbeeld niet worden ingevoerd, zijn het hele jaar beschikbaar, kunnen makkelijk worden opgeslagen en verbranden CO2-neutraal. In tegenstelling tot tegelkachels en open haarden, waarbij meestal de decoratieve functie het belangrijkst is, zijn moderne biomassaketels geschikt voor een comfortabele centrale verwarming van gebouwen en voor sanitair waterverwarming. Daarbij wordt de geproduceerde hoeveelheid warmte aangepast aan de actuele behoefte, zodat een dergelijke ketel wat comfort en bedieningsgemak betreft niet onderdoet voor een olie-/gasverwarming.

Warmtepomp ook geschikt voor renovatie

Door haar uitstekende prestaties is ook een warmtepomp geschikt voor renovatie. De relatief lage werkingskosten, milieuvriendelijkheid en onafhankelijkheid van olie en gas zijn elementen die voor het gebruik van deze toekomstgerichte technologie spreken. Een warmtepomp werkt bijzonder efficiënt wanneer het gebouw goed geïsoleerd is of het verwarmingssysteem met lage temperaturen kan werken - bijvoorbeeld bij vloerverwarming. Een andere mogelijkheid is een reeds bestaande condensatieketel te combineren met een warmtepomp.

Hogere subsidies voor thermische zonne-installaties, warmtepompen en biomassaketels

Huiseigenaars die nu beslissen hun verouderde verwarming te vernieuwen, genieten van de op 1 april 2015 verhoogde subsidie door het marktondersteuningsprogramma (MAP) van het Duits ministerie voor leefmilieu.

Voor thermische zonne-installaties voor verwarmingsondersteuning en warmwaterbereiding werd de basissubsidie verhoogd. Voortaan bedraagt de subsidie van het Bundesamt für Wirtschaft und Ausfuhrkontrolle (BAFA) minstens 2.000 euro – ter vergelijking: tot nog toe ontving men voor een gemiddelde zonne-installatie met een collectoroppervlakte van 13 vierkante meter slechts 1.500 euro subsidie.

Voor kleinere zonne-installaties, die uitsluitend voor sanitair waterverwarming worden gebruikt, geeft het BAFA een subsidie van 500 euro. Indien tegelijk de verouderde verwarmingsketel wordt vervangen door een condensatieketel, een warmtepomp of een biomassaketel, kan de investeerder – ongeacht de grootte van de installatie – aanspraak maken op een bijkomende 'ketelvervangingspremie' van 500 euro.

Bij pelletketels werd de basissubsidie met 600 euro verhoogd tot 3.000 euro. Voor de installatie van een buffervat of een thermische zonne-installatie kan telkens nog eens 500 euro worden aangevraagd. Een hogere subsidie is er ook voor de aankoop van een houtsnipperketel. In plaats van 1.400 euro bedraagt de BAFA-subsidie nu 3.500 euro. Wanneer tegelijk ook een thermische zonne-installatie of een warmtepomp wordt geïnstalleerd, is ook hier de 'combinatiebonus' van telkens 500 euro beschikbaar.

Het gebruik van warmtepompen in bestaande gebouwen wordt afhankelijk van het type en vermogen van de warmtepomp gesubsidieerd met maximaal 4.500 euro. Voor grond/water-warmtepompen zijn de subsidies bijzonder hoog. Los van de gebruikte technologie, bestaat ook hier de 'combinatiebonus' van 500 euro indien tegelijk wordt geïnvesteerd in een zonne-installatie of een biomassaketel.

Subsidies zijn er ook van de Kreditanstalt für Wiederaufbau (KfW)

Ook wanneer er verwarmd wordt met een condensatieketel, is er een interessante ondersteuningsmogelijkheid, namelijk door het programma "Energie-efficiënt renoveren“ van de Kreditanstalt für Wiederaufbau (KfW). Daarbij wordt de vervanging van verouderde verwarmingsinstallaties door efficiënte technieken gesubsidieerd met 10,0 procent van het investeringsbedrag (maximaal 5.000 euro).

De KfW-subsidie geldt ook voor een renovatie met een thermische zonne-installatie, een biomassaketel (bijvoorbeeld voor kloofhout of houtpellets) of een warmtepomp, op voorwaarde dat deze installatie samen met een condensatieketel wordt geïnstalleerd. Voorwaarde is in ieder geval de plaatsing van hoogefficiënte pompen en een hydraulische compensatie door de verwarmingsspecialist.

Meer informatie vindt u op het internet op www.bafa.de, www.kfw.de en www.viessmann.de.

Bijschriften:

Foto 1:

Hoog besparingspotentieel, lage investeringskosten: de moderne condenserende gaswandketel Vitodens 300-W van Viessmann is geschikt voor nieuwbouw en renovatie. Met zijn nieuwe regeling is hij buitengewoon bedieningsvriendelijk.

Foto 2:

Met het hoogste jaarrendement en de beste milieu-eigenschappen was de pelletketel Vitoligno 300-P van Viessmann de grote winnaar bij Stiftung Warentest.

mei 2015


Foto's bij de perstekst