Gelijktijdige opwekking van elektriciteit en warmte

Verwarmingssystemen met brandstofcellen: Innovatieve technologie voor de privéwoning

Schommelingen in de stroomproductie door wind- of zonne-energie, de klimaatbescherming en stijgende energieprijzen hebben de ontwikkeling van innovatieve technologieën voor de gelijktijdige decentrale opwekking van warmte en elektriciteit versneld. Dit geldt onder andere voor verwarmingsinstallaties met brandstofcellen, die met hun hoge elektrische rendement vooral geschikt zijn voor gebruik in nieuwe een- en tweegezinswoningen, in gerenoveerde bestaande gebouwen met geringe warmtebehoefte. Door de zelf opgewekte elektriciteit in de eigen woning te gebruiken, moet er minder dure elektriciteit uit het openbare net worden afgenomen.

Als decentrale elektriciteitsgeneratoren leveren verwarmingsinstallaties met brandstofcellen in slimme elektriciteitsnetten (smart grids) ook een bijdrage om de elektriciteitsnetten te ontlasten. Niet in de laatste plaats vaart ook het milieu goed bij deze technologie. Wanneer men de CO2-uitstoot van de nieuwe systemen vergelijkt met die van gascondensatieketels, liggen de waarden 30 procent lager.

Viessmann heeft als eerste verwarmingsfabrikant een in serie geproduceerde verwarmingsinstallatie met brandstofcellen geïntroduceerd op de Europese markt. De Vitovalor 300-P is een gezamenlijke ontwikkeling met Panasonic Corporation. De op aardgas werkende brandstofcelmodule biedt een elektrisch vermogen tot 750 Watt en heeft in Japan zijn deugdelijkheid reeds bewezen met ruim 50.000 installaties. De Vitovalor 300-P produceert in de loop van een dag tot 15 kilowattuur elektriciteit, waarmee de behoefte van een gezin grotendeels kan worden gedekt.

Het warmtevermogen van de brandstofcellenmodule bedraagt 1 Kilowatt en stemt overeen met de basisbehoefte van het gebouw. Om ook op heel koude dagen een aangename warmtevoorziening te garanderen, werd een Viessmann gascondensatieketel geïntegreerd in het systeem. Deze schakelt zo nodig automatisch in en heeft een vermogen tot 19 kilowatt, waarmee op korte tijd ook warm water voor een bad of douche kan worden geleverd. De volledige verwarmingsinstallatie met brandstofcellen wordt in de kelder of de berging geplaatst, en neemt daar slechts 0,65 m² vloeroppervlakte in.

Bijschrift:

Primeur in Europa: Viessmann heeft met de Vitovalor 300-P de eerste in serie geproduceerde verwarmingsinstallatie met brandstofcellen op de markt gebracht.

Februari 2015


Foto's bij de perstekst