Duurzame nieuwbouw met innovatie verwarmingstechniek made by Viessmann

Schnepf Planungsgruppe Energietechnik kiest in zijn nieuwe administratiegebouw voor efficiëntie en hernieuwbare energie.

De uitdagingen van de schaarse grondstoffen en klimaatbescherming onderkennen, aangaan en oplossingen bedenken in de richting van hernieuwbare energiebronnen – dat is het credo van Klaus Schnepf, de beheerder van Schnepf Planungsgruppe Energietechnik. En de ondernemer uit Nagold vervolgt: "Ik wil gewoon mijn bescheiden bijdrage leveren aan het welslagen van de energierevolutie."

Een mijlpaal op dit traject bereikte de ondernemer precies op zijn 65e verjaardag: met de opening van het nieuwe administratiegebouw, dat is uitgerust met innovatieve verwarmingstechniek van Viessmann. Een ijsreservoirinstallatie levert de energie die een warmtepomp het hele jaar door nodig heeft voor de verwarming en koeling van het nieuwe gebouw met twee verdiepingen.

Minister van leefmilieu komt naar de openingsplechtigheid

Voor de openingsplechtigheid kwamen meer dan 140 gasten uit de zakenwereld en politiek naar Nagold afgezakt. Daar op de Wolfsberg werd het nieuwe hoofdkantoor van het bedrijf neergeplant. Schnepf heeft een reputatie als pionier op het vlak van milieu- en klimaatbescherming. Zijn modelproject baarde zelfs in Berlijn opzien, zodat Duits minister van leefmilieu Peter Altmaier de weg naar het Zwarte Woud vond om zijn waardering te laten blijken voor de inspanningen van de ondernemer inzake de ontwikkeling en toepassing van hernieuwbare energiebronnen.

Altmaiers collega Hans-Joachim Fuchtel, staatssecretaris in het ministerie voor arbeid en parlementslid voor de kieskring Calw/Freudenstadt, voegde eraan toe dat Nagold zich met de ondernemingsgroep Schnepf tot een belangrijk centrum van de energietechnologie ontwikkelde. Klaus Schnepf legde aan zijn gasten uit hoe dat er in het nieuwe administratiegebouw concreet uitziet.

Nieuwe wegen in de gebouwtechniek

Het nieuwe bedrijfsgebouw heeft een totale oppervlakte van 2 500 m², waarvan de Schnepf-groep zelf ongeveer 1 500 m² zal gebruiken. De ca. 1 000 m² resterende beschikbare kantooroppervlakte wordt in gedeelten verhuurd.

"Uiteraard zullen wij wat de installatietechniek voor het gebouw betreft weer totaal nieuwe wegen inslaan", beklemtonen de beherende vennoten Alexander Schädel en Alexander Schillsott.

Warmtepompsysteem met ijsreservoir

Het volledige gebouw zal met hoogefficiënte warmtepompen van Viessmann worden verwarmd en gekoeld op basis van een ondergronds solair ijsreservoirsysteem met een inhoud van ca. 400 m³. Bij een dergelijk modern kantoorgebouw is het belangrijk naast het nodige verwarmingsvermogen ook een passend koelvermogen te voorzien.

Dit is doeltreffend en economisch verantwoord mogelijk met een ijsreservoir. Tijdens het verwarmingsseizoen wordt verwarmingsenergie onttrokken aan het water in het reservoir. Tegen het einde van de winter is het water bevroren en kan dit tot het einde van de zomer worden gebruikt om te koelen. Naast het ijsreservoir en de bijbehorende zonne-/luchtabsorber als warmtebron voor de warmtepomp Vitocal 350-G Pro van Viessmann, is het moderne kantoorgebouw voor verwarming en koeling ook uitgerust met een fotovoltaïsche installatie van Viessmann en een betonkernactivering van Uponor. Een slim regelsysteem zorgt voor een optimaal verbruik en goed binnenklimaat.

Ontwerp van efficiënte gebouwen voor verschillende sectoren

De snelle expansie van zijn onderneming, met name ook door steeds meer opdrachten uit het buitenland, maakte de nieuwbouw dringend noodzakelijk, aldus Schnepf over het feit dat het pas in 1981 in gebruik genomen administratiegebouw nu al niet meer aan de eisen voldeed. Zo moet het aantal medewerkers groeien tot 50, en het gebouw biedt plaats voor nog meer expansieplannen. De onderneming realiseert 75 tot 80 procent van de omzet in Europa, de overige 20 tot 25 procent in Aziatische landen zoals China, Maleisië of Vietnam.

Toch was de nieuwbouw niet alleen nodig vanwege de almaar sterkere internationalisering van de onderneming, maar ook wegens het uitgebreide dienstenspectrum. Zo biedt de onderneming in de toekomst naast de huidige diensten ook ontwerpen aan op het vlak van elektrotechniek, brandbeveiliging en gebouwsimulatie. Klanten van Schnepf worden aangetroffen in uiteenlopende sectoren, zoals de farmaceutische industrie, de klassieke middenstand maar ook in de gemeentelijke sector. Districten of steden in heel Duitsland spreken de onderneming aan voor de ontwerpopdracht voor de bouw of renovatie van ziekenhuizen.

Behoud van natuurlijke rijkdommen als bijdrage aan de energierevolutie

Met haar nieuwe administratiegebouw heeft de Schnepf-groep haar eigen modelproject inzake duurzaam bouwen gerealiseerd. Voor de ingenieur is dat een evidentie als hij gemeenten en collega-ontwerpers wil aanspreken op hun verantwoordelijkheid inzake het behoud van natuurlijke rijkdommen en klimaatbescherming: iedereen wordt aangespoord zijn bijdrage te leveren aan de energierevolutie.

Zelf heeft hij een geëngageerd, jong en bekwaam team van enthousiaste ingenieurs rond zich verzameld. Binnen deze ploeg heeft hij twee experten als zijn opvolgers gekozen. Sinds vier jaar werken Alexander Schädel en Alexander Schillsott als beherende vennoten en partners zij aan zij met de bedrijfsleider, die er fier op is dat hij consequent zijn eigen weg is gegaan. Na zijn school- en vakopleiding legde hij zijn examen voor het vakdiploma af. Daarna volgde hij aan de hbo-school de opleiding openbare nutsvoorzieningen. De uitnodiging die ik bij de opening van het nieuwe gebouw van minister van leefmilieu Altmaier kreeg om in Berlijn deel te nemen aan een ronde tafel van deskundigen, "heb ik als een ridderslag ervaren". Maar ook daarvoor heeft Klaus Schnepf nieuwe ideeën: alle Duitse ambassades over de hele wereld voorzien van hernieuwbare energie en op die manier de energierevolutie als exportproduct aan de man brengen – dat zou nog eens een project zijn voor de ontwerpexperts uit Nagold.

Bijschriften:

Foto 1:

Eigen modelproject: het nieuwe administratiegebouw van Schnepf Planungsgruppe in Nagold wordt volledig met hernieuwbare energie verwarmd en gekoeld, en levert daarmee een actieve bijdrage aan de energierevolutie.

Foto 2:

Klaus Schnepf, bedrijfsleider van Schnepf Planungsgruppe (links), en Prof. Dr. Martin Viessmann voor de warmtepompinstallatie in de energiecentrale van het nieuwe bedrijfsgebouw.

Januari 2014


Foto's bij de perstekst