Efficiënte systeemtechniek voor productie- en administratiegebouwen van Leica

Architecturaal imponerend gebouw is door en door op efficiëntie afgestemd.

Het merk Leica geniet bij fotografen over de hele wereld een legendarische reputatie. Het staat voor uitstekende kwaliteit en een bijzondere manier van kijken. Naar aanleiding van '100 jaar Leica fotografie' werd op het hoofdkantoor van Leica Camera AG in Wetzlar een nieuw productie- en administratiegebouw ingehuldigd dat door en door op efficiëntie is afgestemd. Terwijl op de benedenverdieping tot op een duizendste van een millimeter nauwkeurig camera's, objectieven en sportieve optische producten (verrekijkers, richtkijkers en afstandsmeters) worden gebouwd, is in de kelder een uitermate efficiënt en innovatief Viessmann energiesysteem aan het werk, dat de verwarming en koeling van het architecturaal indrukwekkende gebouw voor zijn rekening neemt.

Twee WKK-installaties met noodstroomfunctie

Twee Vitobloc 200 WKK-installaties met een elektrisch vermogen van 238 en 140 kilowatt, dekken de basisbehoefte aan elektrische energie. Daarnaast staan zij bij een stroomstoring van de energieleverancier in voor de elektriciteitsvoorziening in noodstroommodus, zodat de productie wordt veiliggesteld. De warmte die tijdens hun werking ontstaat, wordt naargelang de noden gebruik om de basiswarmtebehoefte van het gebouw te dekken, of om een absorptiekoelinstallatie aan te drijven. Restwarmte die op dat ogenblik niet nodig is, kan voor later gebruik in een buffervat worden opgeslagen. Een gascondensatieketel Vitocrossal 200 met een vermogen van 460 kilowatt schakelt automatisch in om pieken in de warmtebehoefte op te vangen.

80 aardsonden van elk 120 meter diep

Daarnaast werd een grote Viessmann grond/water-warmtepomp geïnstalleerd voor de gebouwverwarming en -koeling. Deze heeft een warmtevermogen van 510 kW. Haar energie voor de verwarming haalt ze uit een veld met 80 aardwarmtesonden, die onder het parkeerterrein 120 meter diep in de grond zijn geplaatst. Bij een verhoogde koelbehoefte vult ze de absorptiemachine aan met een koelvermogen van 482 kW. Het door de warmtepomp geproduceerde koude water wordt in een open sprinklertank opgeslagen voor de koeling van de productie-installaties. Warmtepomp en absorptiekoelmachine worden bij zeer hoge koelbelasting aangevuld door twee bijkomende, luchtgestuurde koelmachines om de pieken op te vangen.

Alles onder controle met het MultiModuleManagement-systeem

De combinatie van alle aggregaten garandeert een buitengewoon efficiënte en voordelige werking. Daarom wordt het complete energiesysteem van het nieuwe Leica-gebouw gecontroleerd en gestuurd door de Viessmann systeemregeling MMM 300. Deze systeemregeling berekent telkens de meest efficiënte combinatie van verwarmingssystemen en koelmachines. Het ultieme doel bij de werking van het hele systeem is een zo lang mogelijke looptijd van beide WKK-installaties – zonder de warmte die tijdens de elektriciteitsproductie ontstaat onbenut te laten.

Blijft ruim 46 procent onder de EnEV-eisen

Het energieconcept werd ontwikkeld door HPI Himmen Ingenieurgesellschaft, Keulen. Onder leiding van Ir. Jürgen Drolshagen, beherend vennoot, is het gelukt met het energieverbruik ruim 46 procent onder de eisen van EnEV 2009 te blijven. Het gebouw werd onderscheiden met het Greenbuilding-certificaat van de Europese Unie en de DGNB-prekwalificatie Goud.

De nieuwe Leica hoofdzetel in cijfers

Op een oppervlakte van zo'n 27 000 m2 is volgens plannen van het architectenbureau Gruber + Kleine-Kraneburg een hypermodern bedrijfsterrein ontstaan voor de productie, administratie, academie en customer care van Leica Camera AG. Het volgens de recentste energienormen ontworpen gebouw biedt plaats aan om en bij de 700 medewerkers. Productieafdelingen met vrije inkijk, een belevingszone, een Leica Galerie en een store, een fotostudio, restaurant en koffiehuis vervolledigen het aanbod voor bezoekers, Leica-adepten en fotoliefhebbers. De nieuwbouw in het Leitz-park vertegenwoordigt een investeringsvolume van 60 miljoen euro.

Bijschriften:

Foto 1:

Een van beide warmtekrachtkoppelingsinstallaties: Wanneer de netspanning wegvalt, nemen de Vitobloc 200-installaties de stroomvoorziening over zodat de productie wordt veiliggesteld.

Foto 2:

De grote warmtepomp haalt haar energie uit een veld van 80 aardwarmtesonden die 120 meter diep in de grond zijn aangebracht.

Januari 2015