Renovatieproject met een investeringsvolume van 3,5 miljoen euro

Nieuwe verwarmingscentrales voor alle ziekenhuizen van Medical Park AG

Wanneer een bezoeker het indrukwekkende gebouwencomplex aan de Sonnenfeldweg in Bad Wiessee binnentreedt, zal hij niet meteen merken dat hij in een revalidatiekliniek is en niet in een hotel. Dat is precies de filosofie van Medical Park AG: de patiënten zijn gasten die hun verblijf na een zware ziekte of operatie zo aangenaam mogelijk moeten kunnen doorbrengen.

Efficiënte energiesystemen

Naast het volledige herstel van de gasten, streeft Medical Park ook naar duurzaamheid. Tegen deze achtergrond worden momenteel de 13 huizen van de onderneming gerenoveerd met efficiënte energiesystemen van Viessmann; het investeringsvolume bedraagt in totaal 3,5 miljoen euro.

Startschot in Bad Wiessee

Het project ging van start in Bad Wiessee am Tegernsee. De vernieuwing van de volledige verwarmingscentrale van de Kliniek St. Hubertus met haar 460 kamers duurde slechts vier weken. Er werden twee Vitocrossal 300 gascondensatieketels en één Vitobloc 200 WKK-module geïnstalleerd; tijdens de verbouwing zorgde een mobiele verwarmingscentrale voor een ononderbroken werking.

Stroomkosten gehalveerd

De WKK-module vormt het hart van de energiecentrale, waarvan de restwarmte wordt gebruikt om de basisbehoefte te dekken. Zo nodig worden de gascondensatieketels trapsgewijze ingeschakeld. De opgewekte stroom wordt volledig intern gebruikt. Dankzij de lange jaarlijkse bedrijfstijd van ongeveer 8000 uur, hoeft er bijna geen stroom meer te worden afgenomen van het openbare net. Dit is vandaag alleen nog nodig wanneer de WKK-module wordt uitgeschakeld omdat er geen warmte wordt gevraagd. "Met de nieuwe installatie konden wij de stroomkosten van eerst 28 000 halveren tot 14 000 euro", resumeert projectleider Christian März van Medical Park AG.

2 200 ton minder CO2 per jaar

Dankzij de nieuwe energiecentrales verminderen de Medical Park-klinieken hun CO2-uitstoot in totaal met meer dan 2 200 ton per jaar. Om deze hoeveelheid broeikasgas te absorberen, zouden zo'n 144.000 bomen nodig zijn.

Medical Park AG

Deze onderneming biedt in heel Duitsland in tien klinieken en drie ambulante gezondheidscentra medisch-therapeutische diensten aan voor revalidatie en preventie. De combinatie van uitstekende medische verzorging, voorbeeldige service en een aantrekkelijke omgeving draagt bij tot een succesvol genezingsproces. De Medical Park-huizen bevinden zich in de mooiste vakantieregio's van Duitsland.

Bijschriften:

Foto 1:

Het kliniekgebouw in Bad Wiessee am Tegernsee doet denken aan een hotel – een bewuste keuze.

Foto 2:

Na de renovatie zijn er in de verwarmingscentrale twee Vitocrossal gascondensatieketels en één Vitobloc WKK-module geïnstalleerd.

November 2014