Viessmann schakelt delen van zijn productie over op ventilatoren, mobiele intensive care-eenheden, ademhalingsmaskers en ontsmettingsmiddelen

Alle ideeën komen van eigen teams en medewerkers

In de strijd tegen de COVID-19 pandemie, breidt Viessmann Groep haar maatschappelijke verantwoordelijkheid uit. In een omgebouwd deel van de productiefaciliteiten produceert het bedrijf, naast toonaangevende klimaat- en energieoplossingen, nu ook mobiele intensive care-eenheden, ademhalingsmaskers en ontsmettingsmiddelen.

Productie binnen enkele dagen omgebouwd

Op het hoofdkantoor van Viessmann in Allendorf, Noord-Hessen in Duitsland, is een van de productielijnen voor gastoestellen voor wandmontage binnen enkele dagen omgebouwd tot een intensieve productie voor medische zorgproducten. Het feit dat het mogelijk was om een vereenvoudigde ventilator te ontwikkelen in zo'n korte tijd is te danken aan het ontwerp van deze wandgemonteerde gasapparaten. Veel componenten, zoals de elektronische- en luchtaansluitingen, konden aangepast worden voor de ventilator. Anderzijds heeft Viessmann een uiterst flexibele productiefaciliteit, die in een zeer korte tijd aangepast kon worden.

Ventilatoren zijn mobiel en niet afhankelijk van ziekenhuisinfrastructuur

De ingenieurs hebben nauw contact met verschillende anesthesisten en intensive care artsen die de ontwikkeling hebben begeleid. De ventilatoren maken een individuele aanpassing van zowel de relevante drukniveaus als de ademhalingssnelheid en laat een variabel zuurstof mengsel toe. Ze voldoen aan de eisen voor invasieve beademing van COVID-19-patiënten. De compacte ventilatoren zijn mobiel en niet noodzakelijkerwijs afhankelijk van de technische infrastructuur van een ziekenhuis, omdat ze bediend kunnen worden via de zuurstoftoevoer van het ziekenhuis, evenals een oplossing met een aangesloten zuurstofcilinder. Groot-Brittannië, Italië, Rusland, Spanje en vele andere landen hebben momenteel een groot tekort aan ventilatoren. 

Draagbare intensive care units kunnen snel en overal worden opgezet

Voortaan zal Viessmann Technologies, onderdeel van de bedrijvengroep, ook modulaire intensive care units aanbieden, die een fundamentele bijdrage kunnen leveren aan de zorg van ernstig zieke COVID-19-patiënten. Dankzij het geprefabriceerde en modulaire ontwerp kunnen de units snel worden geïnstalleerd en zijn ze verkrijgbaar in module-afmetingen voor één of twee patiënten. Deze draagbare intensive care units kunnen binnenshuis worden opgesteld, bijvoorbeeld in beurshallen of sporthallen, maar - met een passende hoes - ook buiten.

Leerlingen zetten in het trainingscentrum een productielijn op voor ademhalingsbeschermingsmaskers

Viessmann hecht van oudsher veel belang aan de opleiding van jongeren. Hierdoor tonen ze ook een hoog niveau van sociale verantwoordelijkheid bij het ondersteunen van de strijd tegen de pandemie. In het technisch trainingscentrum van de Viessmann Group in Allendorf, is grotendeels op eigen initiatief van de jonge collega's een productielijn voor het vervaardigen van hoogwaardige ademhalingsmaskers voor de medische sector opgezet. Deze maskers zijn al overgedragen aan lokale ziekenhuizen en zorginstellingen in Waldeck-Frankenberg.

Veel projecten komen voort uit ideeën van medewerkers

Jaarlijks dienen medewerkers van de Viessmann Groep circa 150.000 ideeën en suggesties voor verbetering in. Momenteel zijn veel ideeën direct gerelateerd aan de corona-crisis. Zo is op initiatief van de medewerkers de productie van ons eigen ontsmettingsmiddel geïmplementeerd. Een ander resultaat van een werknemersidee is de fabricage van zogenaamde "persoonlijke deuropeners ", die worden geproduceerd op de 3D-printers in de Viessmann prototype productiefaciliteit. Door dit eenvoudige maar effectieve hulpmiddel te gebruiken, hoeft niemand met zijn of haar handen een deurklink aan te raken. Daarnaast zijn de eerste hoeveelheden van het eigen ontsmettingsmiddel ter beschikking gesteld aan de wijken voor het gebruik in lokale ziekenhuizen en zorginstellingen.