CV-ketels – efficiënte en zuinige oplossing voor verwarmen

Installateur vinden

Viessmann biedt verschillende technologieën voor comfortabel verwarmen op aardgas voor uiteenlopende situaties en behoeften. Het productassortiment omvat gasverwarmingssystemen voor nieuwe en bestaande gebouwen, en voor appartementen en vrijstaande woningen. Ook grootschalige projecten in de woningbouw, voor bedrijven en voor overheden kunnen worden gerealiseerd.

Compacte ketels zijn echte ruimtewonders

CV-ketels voor wandmontage zijn bijzonder geschikt voor nieuwe gebouwen en voor appartementen. Deze uiterst compacte apparaten passen in zowat elke ruimte. Ze worden ofwel uitsluitend voor warmwaterproductie of ook nog voor verwarming gebruikt. In het laatste geval worden ze combinatieketels genoemd. Beide versies werken volgens het principe van doorstroomverwarming. Daarom hebben ze meestal geen ingebouwd boilervat en verwarmen ze alleen water wanneer dat nodig is. Dit betekent dat ze zeer snel reageren op veranderende vragen. Het nadeel van warmwaterproductie via doorstroomverwarming is dat er niet onmiddellijk warm water beschikbaar is. Om te voorkomen dat het water lange tijd uit de kraan moet lopen voordat het warm wordt, zijn sommige CV-ketels voor wandmontage voorzien van een kleine ingebouwde boiler.   

Vloerstaande CV-ketels voor meer efficiëntie bij een grote vraag naar warm water

Staande CV-ketels nemen iets meer ruimte in. Voornamelijk omdat ze een grotere boiler hebben die het opgewarmde water langere tijd op een constante temperatuur houdt. Dit is vooral efficiënt als er regelmatig grotere volumes water nodig zijn.

In combinatie met thermische zonnecollectoren voor warmwaterproductie raden we aan om een vloerstaande ketel te kiezen met ingebouwde zonnewarmtewisselaar. Deze wordt op een buffervat of bij het aftappunt gemonteerd en dient voor de verwarming sanitair warm water. Bij dergelijke gecombineerde systemen worden water voor sanitair gebruik en water voor verwarming niet gemengd. De vloerstaande ketels zijn voor deze dubbele werking voorzien. Bijgevolg zijn ze eenvoudig te combineren met een andere warmtebron om de warmtevraag te dekken. Het vermogen van de innovatieve CV-ketels van Viessmann reikt van ongeveer twee tot 100 kilowatt (kW). Daarmee kunnen ze altijd op efficiënte en betrouwbare wijze warmte leveren aan gezinswoningen en kleine appartementsgebouwen.

Vloerstaande ketels zijn ook verkrijgbaar in grotere maten. Deze worden vooral gebruikt voor gebouwen met een hoge warmtevraag, typisch appartementencomplexen, bedrijfsgebouwen en openbare gebouwen. Dankzij de cascadewerking kunnen meerdere apparaten tot één geheel worden verbonden en ook in deze ruimte betrouwbaar warmte leveren. 

Het klimaat beschermen én besparen

Gascondensatieketel Vitodens 343-F

Een gedetailleerde beschrijving van deze verwarmingstechniek vindtje in het hoofdstuk over condensatietechnologie

Gaswandcondensatieketel Vitodens 200 W van Viessmann

Toekomstbestendige, betrouwbare verwarmingstechnologie, die is er al

De nood aan verwarmingstechnologieën die minder fossiele brandstoffen verbruiken, wordt steeds luider. Nieuwe gascondensatieketels moeten niet alleen schoon, maar ook duurzaam werken. Daarom heeft Viessmann zijn gascondensatiesystemen al toekomstbestendig gemaakt. Dankzij de ingebouwde verbrandingsregeling passen deze ketels zich automatisch aan verschillende gastypes aan, ook aan biogasmengsels. Bovendien zijn de producten momenteel geschikt voor gebruik met aardgas/waterstof-mengsels die tot 20 procent waterstof bevatten. Maar we willen dit aandeel nog verder verhogen.

 

Werking met waterstof

Meer informatie over de "H2 ready" verwarmingstoestellen van Viessmann.

De voordelen van gascondensatieketels

 Gebruikers die voor deze technologie kiezen, profiteren van tal van voordelen:

De energie in de brandstof wordt vrijwel zonder verlies omgezet in warmte
De efficiënte verbranding verlaagt de verwarmingskosten en de CO₂-uitstoot
De beproefde technologie zorgt voor een hoge bedrijfszekerheid en vermindert het risico op onverwachte storingen
Optie om te combineren met hernieuwbare energiebronnen
De overheidssubsidies voor een combinatie met hernieuwbare energiebronnen verlagen de aankoopprijs

Kiezen voor een gascondensatiesysteem betekent ook dat er geen brandstofopslag in huis nodig is. Als er een gasaansluiting voorhanden is, is er geen tank nodig. De compacte gascondensatieketels zijn ook ruimtebesparend.

Huis met een gascondensatieketel van Viessmann in de kelder en thermische zonnecollectoren op het dak

Eenvoudig te combineren met hernieuwbare verwarmingssystemen

Zoals reeds aangegeven, is een van de voordelen van de gascondensatietechnologie de hoge mate van compatibiliteit. In de praktijk betekent dit dat de meeste CV-ketels vanaf de fabriek al voorbereid zijn op gecombineerd gebruik. De combinatie van een gascondensatieketel en thermische zonnecollectoren is zeer ecologisch en zuinig gebleken. In deze configuratie zorgen thermische zonnecollectoren voor warmwaterproductie dankzij gratis zonne-energie. Hierdoor hoeft de gasketel niet zoveel te werken. Dit verlaagt ook de verwarmingskosten.

Naar het assortiment thermische zonnesystemen

Combineren met een warmtepomp is een andere mogelijkheid. Dankzij deze dubbele werking levert de warmtepomp niet alleen het hele jaar door sanitair warm water, maar ook verwarming. In geval van piekbelastingen bij zeer koud weer wordt ook de gasketel ingeschakeld.

Het is ook mogelijk om een ​​CV-ketel te laten werken met een verwarmingssysteem op biomassa. Of het nu gaat om een ​​hout-, pellet- of houtsnipperketel: ook hier hoeft de gasketel alleen ingeschakeld te worden bij een onverwacht hoge warmtevraag.

Services van Viessmann

Bediening via app, verlengde garantieservice of een onderhoudscontract – ontdek het brede serviceaanbod van Viessmann.

De app ViCare biedt je een gemakkelijke manier om je verwarming van Viessmann te bedienen en energie te besparen - altijd en overal. Met de app kan je altijd de systeemstatus in de gaten houden.

Meer informatie over de apps van Viessmann

 

Als je ervoor kiest om je nieuwe gasverwarmingssysteem van Viessmann op internet aan te sluiten via de ingebouwde WiFi-aansluiting of de internet-communicatiemodule Vitoconnect, krijg je een verlengde garantie van vijf jaar.

*Garantievoorwaarden