Vitocal 200-serie: installatietraining voor installateurs

Bedoeld voor
De installateur die een Vitocal 200-serie lucht/water-warmtepomp gaat installeren.

Deze training is geschikt voor monteurs zonder f-gassencertificaat én monteurs met f-gassencertificaat.

Dit leer je
Tijdens deze interactieve training ga je zelf aan de slag met het installeren en inbedrijfstellen van de Vitocal 200-serie lucht/water-warmtepomp. We behandelen zowel de Vitocal 200-A in monoblokuitvoering, als de splitvariant, de Vitocal 200-S. We bekijken samen waar alle componenten zitten, halen een buitenunit uit elkaar en zetten deze weer in elkaar, stellen een warmtepomp inbedrijf en bespreken wat te doen bij benodigd onderhoud. Er is heel veel ruimte om vragen te stellen. Je krijgt veel praktische tips en ontvangt een handig naslagwerk met hydraulische schema’s en aansluitschema’s. Aan het einde van de training kun je zelfstandig een warmtepomp installeren en inbedrijfstellen. 

Aantal deelnemers
Maximaal 6 deelnemers, we hechten aan kleine groepen, zodat er voor alle deelnemers ruim voldoende aandacht is.

Trainingslocatie
Onze opleidingslocatie met theorie- en praktijkruimte aan de LIsbaan 8 in Capelle a/d Ijssel.

Samenvatting inhoud training

 • Installatie en technische aspecten.
 • Werking toestel.
 • Programmeren bediening en in bedrijfstellen Vitocal 200-serie

Duur van de training
1 dag van 09.00 uur - 15.00 uur, wij zorgen voor een lekkere lunch.

Beschikbare data: 

 • 16 mei
 • 17 mei
 • 14 juni
 • 15 juni
 • 20 juli

Kosten van de training

€225,- per persoon *, inclusief lunch. 

* lees hier welke tegemoetkomingen in de kosten mogelijk zijn. 

Trainer
Patrick Stuut, trainer en project engineer bij Viessmann Nederland. 


Vitocal 200-serie: ontwerptraining voor werkvoorbereiders 

De Vitocal 200-serie lucht/water-warmtepompen zijn bijzonder stil, kenmerken zich door de hoge kwaliteit van alle onderdelen en hebben een modern, tijdloos uiterlijk. Tijdens de ontwerptraining leer je als werkvoorbereider zelfstandig een ontwerp maken voor deze zeer hoogwaardige lucht/water-warmtepompen.

Bedoeld voor
De werkvoorbereider die het ontwerp maakt voor de Vitocal 200-serie. 

Dit leer je

Tijdens deze interactieve training leer je alles over de installatie en de technische aspecten van de Vitocal 200-serie lucht/water-warmtepomp. We behandelen zowel de Vitocal 200-A in monoblokuitvoering, als de splitvariant, de Vitocal 200-S. 

We kijken samen naar het hoe en wat van het plaatsen van de binnen- en buitenunit, maken geluidsberekeningen en behandelen de bekabeling en benodigde leidingen. Er is heel veel ruimte om vragen te stellen. 

Je krijgt veel praktische tips en ontvangt een handig naslagwerk met hydraulische schema’s en aansluitschema’s. Aan het einde van de training kun je zelfstandig een ontwerp maken voor de Vitocal 200-serie. 

Aantal deelnemers

10 tot 14 deelnemers, we hechten aan kleine groepen, zodat er voor alle deelnemers ruim voldoende aandacht is. 

Trainingslocatie

Onze opleidingslocatie met theorie- en praktijkruimte aan de LIsbaan 8 in Capelle a/d Ijssel.

Samenvatting inhoud training

 • Varianten van de Vitocal 200-serie
 • Installatie en technische aspecten
 • Plaatsing binnen- en buitenunit
 • Geluidsberekening
 • Aanleg bekabeling en leiding diameter
 • Selecteren accessoires

Duur van de training
1 dag van 09.00 uur - 15.00 uur, wij zorgen voor een lekkere lunch. 

Beschikbare data: 

 • 20 juni
 • 5 juli

Kosten van de training
€225,- per persoon *, inclusief lunch. 

* lees hier welke tegemoetkomingen in de kosten mogelijk zijn. 

Trainer
Patrick Stuut, trainer en project engineer bij Viessmann Nederland.


Opleiding op locatie

Wij verzorgen ook opleidingen bij u op locatie. Een training in uw eigen bedrijf scheelt, naast brandstof en CO2 uitstoot, ook veel reistijd voor u en uw collega’s. Een goede oplossing dus, in deze dure en drukke tijden!

Op locatie geven we dezelfde opleidingen als in ons eigen opleidingscentrum. Voor het praktijkgedeelte gebruiken we een speciale aanhanger met mobiele bokken. Daarop staan 2 complete warmtepompinstallaties, waarop u alle werkzaamheden kunt oefenen die u ook bij een klant uitvoert. Aan elke warmtepomp kunnen 3 deelnemers werken.

Voorafgaand aan de opleiding bespreken we met u de mogelijkheden en de basiskennis van de deelnemers. De training stemmen we daar zo goed mogelijk op af.

Aantal deelnemers

Tussen de 6 en 12 deelnemers. Bij meer dan 6 personen wordt dit verdeeld over 2 dagdelen, zodat de hele organisatie de opleiding op dezelfde dag kan volgen. In kleine groepen is er ook ruim voldoende aandacht voor alle deelnemers.

Vereisten trainingslocatie

Om de warmtepompen naar binnen te rijden, moet de locatie goed toegankelijk zijn.

Kosten van de training

De prijs voor een opleiding op uw bedrijfslocatie is onder andere afhankelijk van het aantal deelnemers. Neem contact met ons op voor alle mogelijkheden, data en tarieven.

Trainer

Patrick Stuut, trainer en project engineer bij Viessmann Nederland. 

Subsidieregelingen

Wij Techniek

Ben je werkzaam in de installatiesector, dan is jouw bedrijf mogelijk aangesloten bij Wij Techniek. Je komt dan in aanmerking voor subsidie. Bekijk alle voorwaarden op de site van Wij Techniek.

Voor werkgevers in de installatiesector is de Ontwikkelingsstimuleringsregeling (OSR) van toepassing. Voor medewerkers in de technische installatiesector zijn er regelmatig vouchers beschikbaar voor persoonlijke ontwikkeling.

OOM

Bedrijven en medewerkers die werkzaam zijn in de metaalsector kunnen terecht bij het opleidingsfonds OOM voor subsidies voor opleidingen.

A+O Metalektro

Dit is het opleidingsfonds van en voor de metalektrobedrijven. Werkgevers kunnen gebruik maken van de Ontwikkelvoucher Werkgever (OVWG). En voor medewerkers is er de Ontwikkelvoucher Medewerker (OVMW). Beide regelingen zijn beschikbaar t/m 31 december 2023 (zolang er budget beschikbaar is).

Geen branchevereniging

Indien jouw bedrijf niet bij een branchevereniging is aangesloten, is het toch raadzaam om het Ondernemersplein te bezoeken. Hierop staan namelijk nog andere subsidiemogelijkheden die voor jou van toepassing kunnen zijn.

Vennootschapsbelasting

Als bedrijf zijn de opleidingskosten aftrekbaar van de vennootschapsbelasting. Door opleidingskosten op te voeren betaal je minder belasting en dat is jouw voordeel.

Persoonsgebonden aftrek

Wil je een opleiding volgen die jouw werkgever om bepaalde redenen niet wil of kan vergoeden? Dan kan je ook gebruikmaken van de persoonsgebonden aftrek voor de inkomstenbelasting. De opleiding dient wel gerelateerd te zijn aan jouw beroep.

Door scholingsuitgaven op te geven in je aangifte, kan je wellicht een deel van de kosten (bijvoorbeeld het lesgeld) terugkrijgen. Hiervoor geldt een drempelbedrag van €250,-. Voor meer informatie kun je terecht bij de Belastingdienst.