Warmtepompen met hoge vermogens

Contact opnemen

Viessmann biedt mede-eigendommen, ondernemingen en overheden oplossingen met een gamma lucht/water- en grond/waterwarmtepompen met hoge vermogens voor het verwarmen en koelen van appartementsgebouwen, bedrijfsgebouwen, kantoorgebouwen,  overheidsgebouwen en de dienstverlenende sector.

Duurzame gebouwen

Volgens de Verenigde Naties staat bebouwing wereldwijd in voor meer dan 34% van de energievraag en ongeveer 37% van de energie- en procesgerelateerde CO2-uitstoot in 2021.

De energietransitie betreft bijgevolg in belangrijke mate de energie-efficiëntie van gebouwen: verwarming, koeling en het zelf opwekken van energie in woningen, appartementsgebouwen en niet-residentiële gebouwen: bedrijfsgebouwen, kantoorgebouwen, overheidsgebouwen, evenals private en publieke dienstverleners zoals hotels, en ziekenhuizen.   Een warmtepomp laat toe te verwarmen en te koelen zonder gebruik te maken van fossiele brandstoffen.

Vele ondernemingen ontwikkelden reeds initiatieven om de CO2-uitstoot van kantoren en fabrieken geheel of gedeeltelijk te verminderen of te compenseren. Intussen werden door gewestelijke overheden incentives ontwikkeld om zowel gebouwen als bedrijfsprocessen energieneutraal te maken. Tegelijkertijd maakt de overheid ook werk van plannen om de eigen gebouwen en infrastructuur te verduurzamen.

Viessmann biedt mede-eigendommen, ondernemingen en overheden oplossingen met een grond/water- en   lucht/water-warmtepompen met hoge vermogens voor het verwarmen en koelen van appartementsgebouwen, bedrijfsgebouwen, kantoorgebouwen, appartementsgebouwen, overheidsgebouwen en de dienstverlenende sector.

Deze oplossingen omvatten eveneens sturingen voor hybride werking in combinatie met   bestaande warmtegeneratoren en kringen.

Productkenmerken

De grote lucht/water-warmtepompen van Viessmann bieden hoge vermogens:

  • voor verwarming (A7-W45) tot 250 kW  
  • voor koeling (A35-W7) tot 290 kW  

Met grond/water-warmtepompen in cascadeopstelling kan een totaalvermogen van 600 kW opgewerkt worden.

Hierdoor biedt Viessmann een gamma van producten die tegemoetkomen aan de noden van alle types van gebouwen. Bij nieuwbouwprojecten is een warmtepomp een voor de hand liggende oplossing voor verwarming. De lucht/water-warmtepompen met grote vermogens van Viessmann kunnen ook ingezet worden voor hybride werking in combinatie met bestaande warmtegeneratoren.

Door het inzetten van het geschikte koelmiddel kunnen warmtepompen met hoge vermogens een vertrektemperatuur van 90°C bereiken (Vitocal 350-HT Pro). Hierdoor zijn deze ook geschikt voor gebouwen met een hogere warmtevraag en kunnen ze bij renovatie ingezet worden voor hybride werking in combinatie met bestaande warmtegeneratoren.

Het koelmiddel R513A heeft een GWP (Global Warming Potential/Aardopwarmingsvermogen). van 573, een waarde die 50% tot 100% lager is dan deze van  R134A. R513A kan toegepast worden in circuits van hybride gassystemen met middelhoge temperatuur, in commerciële en industriële koeling evenals in waterkoelers, airconditioning en warmtepompen. R513A is ook geschikt voor het vervangen van R410A, R410B en R409B. Met het koelmiddel R513A kan een vertrektemperatuur tot 80°C bereikt worden voor verwarming.

Het natuurlijk koelmiddel propaan (R290) heeft een GWP van 3. Naast deze bijzonder gunstige waarde is het een medium met hoge efficiëntie en betrouwbaarheid.