Commerciële luchthaven Allendorf (Eder)

De commerciële luchthaven Allendorf (Eder) werd in 1966 gebouwd en in 2005 grondig gemoderniseerd en uitgebreid, zodat ze voldoet aan alle eisen die aan een moderne zakenluchthaven worden gesteld. Daarnaast fungeert de luchthaven als basis voor de vliegclub Ederbergland, die ze vooral voor haar jeugdafdeling gebruikt.

> Commerciële luchthaven Allendorf (Eder) | PDF  

Start_Landebahn.jpg

Start- en landingsbaan

De start- en landingsbaan is 1240 meter lang en 30 meter breed.

Instrumentlanding

De commerciële luchthaven beschikt over een gps-ondersteund aanvliegsysteem zodat bij slecht zicht kan worden geland op de instrumenten. Een modern landingslichtsysteem (PAPI) biedt ondersteuning bij zowel instrument- als zichtlanding.

Het weersinformatiesysteem Vaisala AW11 van de luchthaven Allendorf beschikt over een automatisch systeem voor meting en registratie van weersgegevens. Deze worden dag en nacht bijgewerkt en kunnen per radio (ATIS) en telefonisch worden opgevraagd.

Zakelijke luchtvaartmaatschappij

Luchthaven voor zakelijke contacten

Het vliegveld Allendorf is een belangrijk onderdeel van de verkeersinfrastructuur en van het succes van de regio.

Het zakelijke vliegverkeer is voor Viessmann traditioneel van groot belang en tegenwoordig meer dan ooit. Enerzijds is de internationalisering van de onderneming de voorbije jaren sterk toegenomen; 55 procent van de omzet wordt in het buitenland gerealiseerd, anderzijds is de gebrekkige aansluiting van de regio op het autowegennet sinds de ingebruikname van de luchthaven niet verbeterd.

Geschaeftsflugbetrieb.jpg
Kundengruppe.jpg

Klanten bezoeken Allendorf

Ongeveer een derde van alle vliegbewegingen zijn commerciële vluchten. Het merendeel van de vluchten is bedoeld om klanten snel naar hun bestemming te brengen. Ze komen uit heel Europa naar Allendorf om de hoofdvestiging van de Viessmann Group te bezoeken. Hier krijgen ze immers een volledig beeld van het bedrijf dat schuilgaat achter de producten die ze dagelijks inplannen en gebruiken. Bovendien zijn zij zeer geïnteresseerd in het strategische duurzaamheidsproject dat Viessmann in Allendorf (Eder) heeft uitgewerkt.

Luftsportverein Ederbergland e. V.

Sinds de aanleg in 1966 fungeert de commerciële luchthaven als thuisbasis voor de vliegclub Luftsportverein Ederbergland e.V. Met de ontwikkeling van zweefvliegterrein tot moderne commerciële luchthaven, biedt Allendorf (Eder) privépiloten een aantrekkelijk kader en optimale voorwaarden. Opleiding en jeugdafdeling – een kernactiviteit van de club

Het hele jaar door leiden de instructeurs van de vliegclub piloten op voor gemotoriseerde toestellen, motorzweefvliegtuigen, zweefvliegtuigen en ULM-toestellen. De LSV Ederbergland leidde tot dusver al ruim 500 privépiloten op. Velen van hen behaalden opmerkelijke sportieve successen - op regionaal niveau in Hessen, maar ook op Duitse en Europese kampioenschappen. De jeugdafdeling is nog steeds een stokpaardje waar veel van de leden intensief mee begaan zijn.

Aanvlieggegevens voor de
commerciële luchthaven
Allendorf (Eder)
(Not for Navigational
Purposes – Information only)
®Jeppesen Sanderson, Inc.
All rights reserved.

Segelflug.jpg
Schneider_LS_8.jpg

Modern vliegtuigpark

De ruim 300 leden beschikken over een modern vliegtuigpark. Met de zelfstartende zweefvlieger ASK 21 Mi voor de 'beginner', de snelle zwever LS 8 voor de competitiesport, eenmotorige ULM-vliegtuigjes, motorzweefvliegtuigen en motorvliegtuigen van het type Piper en Cessna, bestrijkt de vloot van de club het volledige spectrum van de sportvliegerij.

Rijk verenigingsleven

Het verenigingsleven bestaat niet alleen uit vliegactiviteiten. Er worden ook gezellige evenementen georganiseerd zoals wandeltochten, barbecues en feestjes, dia- en filmavonden. Hoogtepunten in het jaarprogramma zijn de grote buitenlandse uitstappen van de gemotoriseerde groep en de vliegstages van de zweefvliegers in binnen- en buitenland. In bistro Tri-Sixty met bezoekersterras kunnen piloten en gasten terecht voor koffie en gebak.

Luchthavengegevens

 • Uitbater
  Viessmann Werke GmbH & Co. KG
  tel.: +49 6452 70-2675
  fax: +49 6452 70-2780

 • Verkeersleiding
  tel.: +49 6452 1227
  fax: +49 6452 7588
  Frequentie: 118.175 MHz
  ATIS 120.475 MHz
 • Openingstijden
  Winter: PPR
  April tot september
  Maandag: PPR
  Dinsdag tot vrijdag: 9.00 tot 17.30 uur
  Zaterdag en zondag: 10.00 tot 18.30 uur
 • Nachtvluchten/IFR
  PPR
 • Landingsbaan
  1240 x 30 m
 • Hoogteligging vliegveld
  355 m/35.478.72 cm

 • Oriëntatie van de landingsbaan
  112 °/292 °
 • Brandstof
  Jet A1-AVGAS-100LL
 • Douane- en paspoortcontrole
  O/R – 24 u

 • Vluchtadvies (AIS)
  Frankfurt am Main

 • Advies ivm vliegweer (MET)
  Weersinformatie via PC-Met en Meteo-Sat mogelijk

 • Pilotenbistro Tri-Sixty, openingstijden
  Dinsdag tot vrijdag: 15.00 – 21.00 uur
  Zaterdag en zondag: 10.00 – 21.00 uur
  Maandag rustdag

 • Taxi
  tel.: +49 6451 1873

 • Te voet naar
  Allendorf: ca. 5 minuten

 • Hotel
  Die Sonne Frankenberg
  www.sonne-frankenberg.de
  tel.: +49 6451 750-0

 • Rijtijd naar
  Frankenberg: ca. 15 minuten
  Battenberg: ca. 10 minuten
  Winterberg: ca. 30 minuten
  Edersee: ca. 40 minuten
  Marburg: ca. 30 minuten
anflugblatt_verkehrslandeplatz_allendorf_eder.jpg

Aanvlieggegevens voor de commerciële luchthaven Allendorf (Eder)