Typen warmtepompen

Ruime keuze in warmtepompen, altijd een oplossing

U bent op zoek naar een warmtepomp voor uw huis en weet inmiddels waarom u een Viesmann wilt. Welk type van onze warmtepompen is voor u het meest geschikt? 

De bekendste typen warmtepompen zijn: 

  • Lucht/water-warmtepompen
  • Grond/water-warmtepompen
  • Hybride warmtepompen
  • Warmtepompboilers
  • Warmtepompen voor collectieve instanties

Hieronder leest u wat de verschillen zijn en wat de meest gebruikelijke toepassing is.

Lucht/water-warmtepompen

Lucht/water-warmtepompen behoren tot de meest gebruikte warmtepompen. Dit type heeft relatief lage investeringskosten en veel verschillende installatiemogelijkheden. Deze warmtepomp kan bijvoorbeeld binnen en buiten worden geplaatst en is ook zeer geschikt voor bestaande bouw. Onze lucht/water-warmtepompen zijn fluisterstil.Lucht/water-warmtepompen zijn een soort omgekeerde koelkasten. Een koelkast leidt warme lucht naar buiten, een lucht/water-warmtepomp brengt warme (of in de zomer koude) lucht naar binnen in de ruimte. 

Bekijk hier onze lucht/water-warmtepompen

Grond/water-warmtepompen

Brine/water-warmtepompen gebruiken energie in de grond voor verwarming en warmwaterbereiding. Dat gebeurt door grondcollectoren dicht bij het oppervlakte te leggen, die de thermische energie doorgeven aan de warmtepomp. Of het gebeurt met geothermische sondes die verticaal of schuin in de grond worden geplaatst en thermische energie genereren op een diepte van 40 tot 100 meter. Vergeleken met lucht/water-warmtepompen bereiken grond/water-warmtepompen over het algemeen een hoger rendement. Ze vergen wel een grotere investering en er is meer ruimte en officiële goedkeuring voor nodig. Ze zijn zeer geschikt voor nieuwbouw, appartementen en seriematige bouw.

Bekijk hier onze grond/water-warmtepompen

Hybride warmtepompen

Is volledig gasvrij verwarmen voor u nog een stap te ver? Dan is een hybride warmtepomp een mooie tussenoptie. Deze warmtepomp kan met elk type en merk cv-ketel worden gecombineerd. 

De warmtepomp dekt de basisbehoefte door warmte aan de buitenlucht te onttrekken en deze via een compressor tot een aanvoertemperatuur van max. 55 °C te brengen. Uw gasketel wordt pas ingeschakeld als dit voor u lagere werkingskosten met zich meebrengt, hierdoor minder CO2 wordt uitgestoten of als het warmwatercomfort hierdoor verhoogd wordt.

Door het hoge warmteaandeel via de warmtepomp (tot 80 % van de jaarlijkse warmtebehoefte) zijn de werkingskosten van een hybride warmtepomp bijzonder laag.

Bekijk hier onze hybride warmtepompen

Warmtepompboilers

Een warmtepompboiler wordt alleen gebruikt voor de bereiding van warm tapwater. Zowel de circulerende lucht als de uitlaatlucht kunnen als warmtebron worden gebruikt. Een warmtepompboiler is losgekoppeld van de eigenlijke verwarming en kan met de juiste componenten optimaal gebruik maken van de zonne-energie die het zelf opwekt. 

Bijkomend voordeel van een warmtepompboiler: als de warmtepomp de circulerende lucht als warmtebron gebruikt, ontvochtigt deze tegelijkertijd de ruimte en beschermt deze tegen het risico van schimmelvorming. Gekoppeld aan een bestaand luchtverdeelsysteem, kan de warmtepomp de ruimtes zelfs gecontroleerd ventileren.

Bekijk hier onze warmtepompboilers

Warmtepompen voor collectieve installaties

Warmtepompen zijn niet alleen interessant voor een- en meergezinswoningen. Ook woningcorporaties, bedrijven en gemeenten vertrouwen op deze efficiënte en schone technologie. Denk bijvoorbeeld aan warmtepompsystemen voor gestapelde woningen, appartementen, scholen en kantoren.

Bekijk hier onze warmtepompen voor collectieve installaties