Viessmann Vitosol 200-FM 

Nieuwe vlakke plaatcollector met innovatieve Temperatuurafschakeling ThermProtect

Met het unieke, innovatieve absorbercoating in de vlakke plaatcollector Vitosol 200-FM zet Viessmann een mijlpaal in efficiëntie en betrouwbaarheid van zonne-energiesystemen. De "schakelende" absorberlaag ThermProtect past zelfstandig veranderingen van zonne-instraling en warmte-opname aan en voorkomt oververhitting en de vorming van stoom. Zo kunnen de collectorvlakken royaal voor een hoge zonne-dekking-graad, en voor een hoge energiebesparing gedimensioneerd worden

ThermProtect verhindert oververhitting

De collectoren worden via een slimme absorbercoating tegen oververhitting beschermd. ThermProtect, de door Viessmann gepatenteerde techniek, zorgt ervoor dat de zonnecollectoren uitschakelen zodra een bepaalde temperatuur wordt bereikt. Bij een temperatuur van meer dan ca. 75 °C verandert de kristallijne structuur van de absorbercoating, waarna de warmtestraling veelvuldig toeneemt en het rendement van de collector vermindert. Daardoor vermindert de maximale temperatuur in de collector aanzienlijk en wordt de vorming van stoom in het zonnecircuit voorkomen.

Zodra de temperatuur in de collector daalt, keert de kristallijne structuur terug naar de originele toestand. Waarna opnieuw meer dan 95 procent van de inkomende zonne-energie wordt opgenomen en omgezet in warmte. Alleen de resterende vijf procent wordt gereflecteerd. De verandering van de kristallijne structuur kan een onbeperkt aantal keer worden geactiveerd, dus deze functie is altijd beschikbaar.

Collectoren voor verwarmingsondersteuning en sanitair waterverwarming

De krachtige vlakke plaatcollector Vitosol 200-FM is de perfecte aanvulling op iedere verwarmingsinstallatie. Met een absorberoppervlakte van 2,3 m² kunnen de zonnecollectoren aan iedere energiebehoefte worden aangepast..

De voordelen

●  Hogere zonnedekking voor verwarmingsondersteuning en sanitair waterverwarming door grote collectorvlakken
●  Geen oververhitting en stoomvorming bij geringe warmteopname
●  Wederwerking na stagnatie direct mogelijk

Technische gegevens

●  Absorberoppervlakte: 2,3 m²

 

Beeld 1:

Het unieke van de Viessmann Vitosol 200-FM zonnecollector is de intelligente ThermProtect absorbercoating. Deze beschermt de collector tegen oververhitting..

Beeld 2:

De absorber absorbeert tot 75 °C heel goed de warmte. Wanneer de temperatuur daarboven komt verandert de kristalstructuur van de absorbercoating; hierdoor wordt er veel meer warmte gereflecteerd en wordt het collectorvermogen gereduceerd. Daardoor wordt de maximale temperatuur in de collector beduidend lager en wordt stoomvorming in het zonnecircuit voorkomen..

November 2016