Condensatietechnologie: waar en hoe kan ik die het best gebruiken?

Installateur vinden

Als je brandstof optimaal wil benutten en omzetten in warmte, dan moet je bij condensatietechnologie zijn. De term verwijst naar de optimale benutting van de bovenste verbrandingswaarde. Dit is het tegenovergestelde van de onderste verbrandingswaarde, die verwijst naar de warmte die gemeten wordt bij de verbranding van de brandstof.

Hoe werkt condensatietechnologie?

Tot in de jaren 1970 worden constante-temperatuur-ketels beschouwd als ultramodern. Daarna worden ze vervangen door lage-temperatuur-ketels die ook vandaag nog vaak gebruikt worden. Beide keteltypes hebben één ding gemeen: ze gebruiken alleen de warmte die opgewekt wordt als een meetbare temperatuur (onderste verbrandingswaarde) tijdens de verbranding van een brandstof (aardgas of stookolie). De temperatuur van rookgassen kan daarentegen oplopen tot 200 graden Celsius. Die gassen worden heel gericht afgevoerd via de schoorsteen zodat er geen condensatie ontstaat in het verwarmingssysteem en de rookgasleidingen. De rookgassen bevatten kostbare warmte die zo verloren gaat.

Wat condensatietechnologie zo bijzonder maakt, is dat deze technologie de condensatiewarmte (bovenste verbrandingswaarde) in de rookgassen wel gebruikt en zo de standaard seizoensefficiëntie [volgens DIN] van de ketel dus aanzienlijk verhoogt. In dit deel over de werking van gascondensatietechnologie leggen we precies uit hoe de bovenste verbrandingswaarde bereikt wordt met aardgas als brandstof.

Condensatietechnologie voor renovatie

Als je je woning of verwarmingssysteem wil renoveren, dan is condensatietechnologie de voor de hand liggende keuze. En dat is ook logisch, want veel ketels in bestaande gebouwen maken nog gebruik van verouderde technologie en zijn niet efficiënt.

Door je oude ketel te vervangen door een nieuwe, zal je de verwarmingskosten vanaf de eerste dag zien dalen. Zo help je ook de natuur een handje, omdat deze technologie minder brandstof verbrandt. En, last but not least, zal een nieuwe condensatieketel ook de waarde van je woning verhogen.

Besparingen na renovatie met een gascondensatieketel Vitodens 300-W*

VerwarmingssysteemOud systeemNieuw systeemBesparingen
Verbruik/jaar3400 m³2500 m³900 m³  /  1,8 t CO₂
Kosten/jaar€ 2510€1850€ 660 /  26 %

Besparingen na renovatie met een mazoutcondensatieketel Vitoladens 300-C*

VerwarmingssysteemOud systeemNieuw systeemBesparingen
Verbruik/jaar3400 l2590 l810 l  /  2,1 t CO₂
Kosten/jaar€ 2380€ 1760€ 620  /  26 %

* Basis voor vergelijking: huis (bouwjaar 1985), 140 m² woonruimte met oude mazout- of gasketel van 27 kW. Afgeronde verbruikskosten aan de hand van standaardwaarden van de Duitse Energie Informationsdienst voor 3400 l stookolie of 3400 m³ aardgas. Gemiddelde energieprijs 2017

Foto: © Dariusz Jarzabek / Shutterstock.com

Condensatietechnologie in nieuwe gebouwen

Condensatietechnologie is niet alleen de ideale keuze voor renovatieprojecten, maar natuurlijk ook als je gaat bouwen. Met deze technologie haal je een duurzame en kostenefficiënte verwarming in huis. En je voldoet meteen ook aan de strikte Europese normen voor nieuwe gebouwen, iets dat met conventionele verwarmingstechnologie niet mogelijk zou zijn. Aardgas is gewoonlijk de eerste keuze. Dit is nog steeds de vaakst gebruikte grondstof die vooral gekenmerkt wordt door een hoge energiedichtheid.

Condensatietechnologie is beproefd, duurzaam en kostenefficiënt. Daarnaast kan je een condensatieketel van Viessmann ook combineren met zonnepanelen. Een combinatie die je niet alleen een flinke besparing op je verwarmingsfactuur zal opleveren, maar ook onze natuurlijke hulpbronnen beschermt en bovendien nog schoon is ook. Tot slot kan je voor deze combinatie eventueel in aanmerking komen voor interessante subsidies.