Gascondensatietechnologie – werking, voordelen en besparingspotentieel

Een ketel heeft brandstof nodig om een ruimte te verwarmen. Hoe meer brandstof hij verbruikt, hoe hoger de verwarmingskosten zullen zijn. Bovendien heeft het verbranden van fossiele brandstoffen zoals aardgas of olie ook een impact op het milieu. En dat is nu precies waar condensatietechnologie het verschil maakt: ze verhoogt de energie-efficiëntie en vermindert de CO₂-uitstoot tot een minimum.

Veel redenen om de gascondensatietechnologie te gebruiken

In Duitsland alleen al zijn er momenteel nog ongeveer twee miljoen verwarmingssystemen in gebruik die meer dan 25 jaar oud zijn. Het ontgaat consumenten wel eens hoeveel geld verspild wordt aan energie die ongebruikt rechtstreeks de schoorsteen uitgaat. Bovendien hebben oude systemen een impact op ons klimaat door een onnodig hoge CO₂-uitstoot en dragen ze zo meer bij aan de opwarming van de aarde.

Door deze systemen snel te vervangen door zeer efficiënte CV-ketels gecombineerd met zonnetechnologie, kan je tot 35 procent besparen op je energieverbruik. Dit zou overeenkomen met tien procent van de totale energiebehoefte van Duitsland, terwijl de jaarlijkse CO₂-uitstoot met 54 miljoen ton zou verminderen.

Grote keuze aan CV-ketels

De overstap van een oude en inefficiënte ketel naar een energiezuinige CV-ketel verloopt heel snel, of je nu kiest voor een zeer compacte gasketel voor wandmontage of een staande ketel met geïntegreerde zonneboiler. Vooral eigenaars van gezinswoningen en kleine appartementsgebouwen zullen bij Viessmann probleemloos de juiste ketel vinden die qua vermogen (tot 80 kW) en prijs aan al hun wensen voldoet. En ook in de toekomst zul je op deze technologie kunnen rekenen. Want de CV-ketel zijn naast aardgas, vloeibaar gas en een biogasmengsel ook geschikt voor gasmengsels die tot 20 procent waterstof bevatten.  

Het assortiment CV-ketels

Hoe de gascondensatietechnologie werkt

In tegenstelling tot ketels met constante- of lage temperatuur kan de werking van de gascondensatietechnologie niet eenvoudig worden onderverdeeld in verbranding, vergassing en warmteafgifte. Tussen de laatste twee stappen in condenseren ook de rookgassen.

Tijdens de verbranding van een brandstof, in dit geval gas, ontstaan naast de nuttige verwarmingsenergie ook rookgassen. Deze bestaan grotendeels uit waterdamp, waarvan de componenten zuur kunnen zijn. Om de ketel zelf en de rookgasafvoer te beschermen tegen deze zure waterdamp, voeren oudere ketels de rookgassen direct af naar de buitenlucht. Afhankelijk van de verwarmingstechnologie kan de rookgastemperatuur oplopen tot 200°C. Condensatie van de waterdamp in de rookgassen wordt zo bewust voorkomen.

Het feit dat hete waterdamp nog altijd energie bevat, kan op een eenvoudige manier worden bewezen: hou je hand boven een pan met kokend water en je zal deze energie al snel voelen op je handpalm. Dit komt doordat de stoom condenseert op het oppervlak van je hand en op dat moment deze warmte afgeeft, ook wel condensatiewarmte genoemd. Bij de gascondensatietechnologie wordt deze condensatiewarmte teruggewonnen en aan het verwarmingswater toegevoegd. De hete rookgassen worden daartoe door een warmtewisselaar geleid voordat ze naar de buitenlucht worden afgevoerd.

De warmtewisselaar is gemaakt van vocht- en zuurbestendig roestvrij staal en is zeer compact door zijn doordachte vorm. Terwijl de hete rookgassen door de spiraal stromen, worden ze afgekoeld door het verwarmingswater dat vanaf de radiatoren terugstroomt naar de ketel (retourwater). De rookgassen condenseren geleidelijk. De warmte van de resulterende waterdamp wordt vervolgens overgedragen aan het verwarmingssysteem. Om condensatie te garanderen, mag de temperatuur van het retourwater de grens van 57°C niet overschrijden. Anders kunnen de hete rookgassen niet condenseren. Oppervlakteverwarmingssystemen zoals vloerverwarming zijn geschikt om dit retourwater te koelen.

De warmtewisselaar is daarom een belangrijk onderdeel van een CV-ketel en is dus onmisbaar voor deze technologie. Hij kan de verkregen condensatiewarmte vrijwel zonder verlies aan het verwarmingssysteem overdragen. Op deze manier zet hij tot 98  procent van de energie in het hete gas om in warmte. Een onverwoestbaar onderdeel waarop klanten van Viessmann tot tien jaar garantie krijgen.

  

Door de opzettelijke condensatie van de waterdamp in de rookgassen ontstaat er condensaat. Dit kan normaal gezien geloosd worden in afvalwater (geen kleine rioolwaterzuiveringsinstallaties) op voorwaarde dat de pH-waarde niet te hoog is. Bovendien moet het drainagesysteem zuurbestendig zijn. Praktijkcode "DWA-A 251" van de Duitse Vereniging voor Water, Afvalwater en Afval (DWA) wordt gebruikt als basis voor de berekening. Ook de grootte van de CV-ketel is een belangrijke factor. Als het nominaal verwarmingsvermogen lager is dan 25  kilowatt (kW), hoeft het condensaat niet te worden geneutraliseerd. Indien het tussen 25  kW en 200  kW ligt, is directe lozing in afvalwater alleen onder bepaalde omstandigheden toegestaan door verdunning met afvalwater. Voor gascondensatiesystemen met een vermogen van meer dan 200  kW is neutralisatie in het algemeen verplicht.

Naast condensaatafvoer moet ook de rookgasafvoer speciaal ontworpen zijn voor condensatietechnologie. Hierbij is het belangrijk dat de hoeveelheid zuur in het condensaat het systeem niet beschadigt. Ook de positieve druk die wordt gegenereerd door het gebruik van een ventilator (bv. een branderventilator) mag het nieuwe buizensysteem niet beïnvloeden. Rookgasafvoerbuizen van roestvrij staal of speciale kunststof zijn beproefd en getest. Als er al een schoorsteen voorhanden is, kan de nieuwe buis meestal in de bestaande schoorsteen worden gestoken. De afvoer naar buiten zonder de bestaande schoorsteen te gebruiken, is eveneens mogelijk. Maar het is essentieel dat in dit geval het advies van een specialist wordt ingewonnen.

Hoe besparen met de gascondensatietechnologie

Dankzij de extra warmte van de gecondenseerde rookgassen halen condensatieketels een standaard seizoensrendement [volgens DIN] tot 98  procent en zijn ze dus bijzonder energiezuinig. Deze technologie bespaart niet alleen waardevolle energie, maar ontziet ook het milieu dankzij een aanzienlijk lagere CO₂-uitstoot. Onderstaande tabel toont exact welke besparingen mogelijk zijn:

Besparen door te moderniseren met een CV-ketel Vitodens  300W*

VerwarmingssysteemOud systeemNieuw systeemBesparingen
Verbruik/jaar3400  m³2500  m³900  m³   /   1.8  t  CO₂
Kosten/jaar€2510€1850€660   /   26  %

* Vergelijkingsbasis: Woonhuis (bouwjaar 1985), woonruimte van 140  m² met oude gasketel van 27  kW. Afgeronde verbruikskosten met gebruikmaking van standaardwaarden (EID) voor 3400  m³ aardgas. Gemiddelde energieprijs 2017

Verwarmingsondersteuning met zonnecollectoren

Het gasverwarmingssysteem is een van de meest toegepaste verwarmingsoplossingen in dit land. Het staat vooral bekend om zijn compacte ontwerp en hoge energie-efficiëntie. De efficiëntie en milieuprestaties kunnen nog verder worden verhoogd wanneer gekozen wordt voor een hybride oplossing van gascondensatietechnologie en een zonneboiler. De gratis energie van de zon wordt nog altijd niet voldoende benut voor verwarmingsondersteuning en warmwaterproductie, ook al is het de schoonste warmtebron van allemaal. En een oneindige voorraad ervan is gratis beschikbaar. Bij renovatie loont het de moeite om je nieuwe verwarmingssysteem of -ketel te combineren met thermische zonnecollectoren.

De CV-ketel van Viessmann zijn voor enkele of dubbele werking voorzien. Voor de dubbele werking met thermische zonnecollectoren is een geschikte boiler van essentieel belang. Het assortiment Vitocell van Viessmann is perfect afgestemd op zonnecollectoren. Of het nu gaat om warmwaterboilers voor sanitair warm water, combiboilers of buffervaten voor verwarmingswater, wij hebben de perfecte  oplossing voor alle mogelijke noden.

Tip: De gratis energie van de zon wordt nog altijd niet voldoende benut voor verwarmingsondersteuning en warmwaterproductie. Bij renovatie loont het de moeite om een nieuw verwarmingssysteem of -ketel te combineren met een zonneboiler.

Duidelijke huuroplossingen voor geavanceerde gascondensatietechnologie

Wist je dat je je nieuwe CV-ketel gewoon kan huren? Dit alternatief voor kopen bied je een flexibele keuze uit verschillende warmtepakketten. Maar welk pakket je ook kiest, je zal profiteren van

  • €0 aankoopkosten
  • een all-inclusive garantie tot 15 jaar

Van warmte genieten? Selecteer dan nu een contractmodel op Viessmann Comfort.