Buiscollectoren - werking, voordelen en assortiment

Van plan om een nieuw verwarmingssysteem te kopen? Plan dan meteen ook een systeem met zonnecollectoren mee! Als je een zonneboiler installeert, toon je dat je begaan bent met het milieu door je CO₂-uitstoot duurzaam te beperken. Bovendien kan je tot 60  procent besparen op je jaarlijkse energieverbruik voor warmwaterproductie. Met Viessmann heb je een betrouwbare partner aan je zijde. We hebben 40  jaar ervaring met de ontwikkeling en vervaardiging van systemen met zonnecollectoren. Dus jij kan rekenen op de allerhoogste kwaliteit. Met deze technologie beschik je over een toekomstbestendig systeem waarin alle componenten optimaal met elkaar samenwerken.

Opbouw en werking van de zonneboiler Vitosol

In tegenstelling tot de vlakke collectoren van Viessmann zit er in de buiscollector een absorber ingebouwd in de buizen zelf. Bij vlakke collectoren bevinden de buizen, waar de warmtegeleidende vloeistof door stroomt, zich tussen twee vlakke absorberlagen. Nog een bijzonder kenmerk is het vacuüm. Buiscollectoren hebben een tweede buis omgeven door een vacuüm. Die zorgt voor een bijzonder efficiënte thermische isolatie. Zo gaat er zo goed als geen warmte verloren tussen de absorber en de interne glazen buis. De absorber bevindt zich binnen in de vacuümcollector. Zo blijft die beschermd tegen vuil en weersomstandigheden. En dat zorgt dan weer voor een continu hoog energiegebruik.

Nog een belangrijk onderdeel van de buiscollectoren Vitosol van Viessmann is de warmtewisselaar. Die voert de warmte van de absorbers naar het verwarmingscircuit.  

Buiscollectoren voor een flexibele installatie

Hoe werkt een zonnecollector met buiscollectoren? Het principe van de warmtebuis  

De technologie voor buiscollectoren van Viessmann is gebaseerd op het 'principe van de warmtebuis'. Typisch voor dit principe is dat de warmtegeleidende vloeistof niet rechtstreeks door de buizen stroomt. De warmtebuizen zijn zonder vloeistof verbonden met de warmtewisselaar. Maar wat gebeurt er nu precies in die warmtebuis en hoe werkt het gepatenteerde ThermProtect?  

De zonnestralen vallen op de absorber. De warmte van de zon doet de vloeistof in de warmtebuis   verdampen. Als die damp dan naar de koudere delen van de collector stroomt, dus   verder weg van de directe zonnestralen, wordt die opnieuw vloeibaar. Bij dit proces komt energie vrij - warmte die wordt overgebracht naar het systeem met zonnecollectoren via de warmtewisselaar met dubbele buis Duotec (Vitosol  300-TM) of via de koperen warmtewisselaar (Vitosol  200-TM). De vloeistof in de warmtebuis stroomt terug naar het deel in het zonlicht en het proces begint opnieuw en blijft doorgaan zolang de zon blijft schijnen.

Dit proces wordt onderbroken als de temperatuurgrens van 150 graden Celsius wordt overschreden. Bij deze temperatuur zal de vloeistof niet langer verdampen of vloeibaar worden in de koelere delen van de buis. Dit principe beschermt het systeem tegen overmatige stagnatietemperaturen zodat het niet oververhit raakt. Vitosol 200-TM en Vitosol 300-TM zijn dan ook geschikt voor gebouwen die langere tijd leegstaan, zoals vakantiehuisjes. Het circuit begint pas opnieuw te stromen als de collectortemperatuur opnieuw daalt.

Voordelen van een zonneboiler met buiscollectoren

Vitosol  300-TM en Vitosol  200-TM hebben de volgende kenmerken:

Bescherming tegen oververhitting of overmatige stagnatietemperaturen dankzij ThermProtect via de zelfregulerende warmtebuis
Hoge efficiëntie dankzij de absorber met een zeer selectieve coating
Bijzonder efficiënte thermische isolatie vanwege een vacuüm zodat er zo goed als geen warmte verloren gaat tussen de glazen buis en de absorber
Een uitzonderlijk lange levensduur dankzij de corrosiebestendige materialen
Een continu hoge energieopbrengst omdat de absorber ingebouwd zit in de vacuümbuis en dus beschermd blijft tegen vuil en weersomstandigheden
Een zeer hoge operationele betrouwbaarheid omdat de warmtebuis zonder vloeistof met de warmtewisselaar verbonden is en dankzij de beperkte hoeveelheid vloeistof
Eenvoudige installatie dankzij het modulaire design

Als je woont in een huis of appartement met een klein dakoppervlak, dan is Vitosol 300-TM je beste keuze. De hellingshoek van de absorbers kan tot +/- 25 graden gericht worden. Zo kunnen de collectoren ook gebruikt worden op plaatsen met een minder goede lichtinval.

Het model Vitosol 200-TM is gemaakt voor een horizontale installatie in grote systemen op platte daken en appartementsgebouwen. Net als bij Vitosol 300-TM, speelt ook hier de oriëntatie geen rol, want de absorbers kunnen tot +/- 45 graden gedraaid worden.

Productassortiment - zonneboilers met buiscollectoren

De warmte van de zon efficiënt benutten - Buiscollectoren van Viessmann zetten zelfs de zwakste zonnestralen om in bruikbare warmte. Absorbers met een zeer selectieve coating zorgen voor een optimale efficiëntie. Efficiënt is ook de thermische isolatie, dankzij het vacuüm in de buizen. Er gaat dan ook zo goed als geen warmte verloren tussen de glazen buizen en de absorber, zodat de collector zelfs zwakke zonnestralen kan omzetten in bruikbare warmte. De buiscollectoren gebruiken de beschikbare zonnestraling uiterst efficiënt, vooral in de lente en de herfst, en in de winter als het buiten koud is.