Combineer een warmtepomp met zonne-energie voor meer energieonafhankelijkheid

Installateur vinden
Foto van warmtepomp Vitocal 252-A van Viessmann naast een thuisbatterij Vitocharge
(Foto: © Viessmann)

Warmtepompen gebruiken elektrische energie om warmte uit de bodem, lucht of het water te halen. In combinatie met fotovoltaïsche zonnepanelen kan een groot deel van de elektriciteit die nodig is zelf opgewekt worden. Zo word je minder afhankelijk van een energieleverancier én druk je je elektriciteitskosten. Maar niet alleen de warmtepomp kan gebruik maken van zonnestroom. Huishoudelijke toestellen, kleine elektronica en elektrische voertuigen kunnen ook met zonne-energie werken. En dus moet ervoor gezorgd worden dat alles zo efficiënt mogelijk op elkaar is afgestemd. En om echt zoveel mogelijk zelf opgewekte energie beschikbaar te hebben, is een thuisbatterij onmisbaar. Viessmann heeft systeemoplossingen die warmtepompen combineren met zonnepanelen en een innovatief energiebeheer mogelijk maken.

Systeemoplossingen van Viessmann voor zelfvoorziening en efficiëntie

Wie hernieuwbare energie gebruikt, beschermt het milieu en stoot minder CO2 uit. Maar het is niet alleen vanuit een ecologisch standpunt interessant. De mate van energieonafhankelijkheid wordt nog verhoogd door natuurlijke energie te koppelen aan zonne-energie. Zo hebben stijgende energieprijzen steeds minder impact op je uitgaven. En geniet je van een grotere energiezekerheid, zelfs tijdens een energiecrisis.

Het beste wat je daarvoor kunt doen, is een warmtepomp van Viessmann combineren met zonnepanelen. De warmtepompen Vitocal haalt thermische energie uit de lucht of de bodem. Met verschillende designs en thermische vermogens zijn ze zowel voor nieuwbouw als bestaande gebouwen geschikt. Fotovoltaïsche zonnepanelen kunnen achteraf aangesloten worden op een warmtepomp of vanaf het begin mee geïnstalleerd worden. Een compleet fotovoltaïsch systeem is hier bijzonder nuttig. Naast de modules bevatten de fotovoltaïsche pakketten ook een montagesysteem en omvormers. Een omvormer zet de gelijkstroom die de zonnepanelen produceren om in de wisselstroom die gebruikt kan worden in het huishouden. Bijkomende componenten zoals een thuisbatterij maken het systeem nog efficiënter.

Innovatief energiebeheer voor warmtepomp en zonnepanelen

Hoeveel brengen mijn zonnepanelen op, hoeveel verbruikt de warmtepomp, en hoe zelfvoorzienend en energieonafhankelijk ben ik? Voor een gedetailleerd overzicht en om te zien waar je nog kunt verbeteren, heeft Viessmann innovatieve oplossingen op het gebied van energiebeheer.

Energiestromen opvolgen en beheren via een platform

Het systeem van een warmtepomp, zonnepanelen en een thuisbatterij haalt het hoogste rendement met One Base van Viessmann. Het nieuwe platform koppelt de systemen van Viessmann aan bestaande smarthometoepassingen en creëert zo één klimaat- en energiesysteem dat makkelijk kan worden uitgebreid, bijvoorbeeld met een laadstation voor een elektrische auto. Alle digitale services van Viessmann kunnen ook in One Base geïntegreerd worden. De warmtepomp, zonnepanelen en andere onderdelen worden aangestuurd met de app ViCare via smartphone of stembediening. 

Alle gegevens over elektrische systeemcomponenten in een oogopslag

Het Energy Management Systeem verbindt alle elektrische componenten van een energiesysteem van Viessmann en vormt zo de ideale aanvulling op een thuisbatterij, warmtepomp en zonnepanelen. In het Energy Dashboard zie je de energiestromen van elke systeemcomponent en, behalve de huidige systeemgegevens, ook dagelijkse trends en weekverslagen die inzicht geven in de energiebalans en CO2-reductie van het systeem. Tegelijkertijd zorgt de optimalisatiefunctie ervoor dat de verschillende componenten zo efficiënt mogelijk samenwerken.

Een warmtepomp met zonnepanelen correct installeren

Als je een warmtepomp wil laten werken met zonnepanelen, moeten beide componenten correct geïnstalleerd en op elkaar afgestemd zijn. Het ontwerp van de zonne-installatie speelt daar een belangrijke rol in. Het bepaalt het rendement en dus ook in hoeverre de warmtepomp kan rekenen op zonne-energie, ook in de winter. Er moet altijd een individuele berekening aan voorafgaan die, behalve de berekening van de warmtebelasting, ook rekening houdt met het verbruiksgedrag van de bewoners. Onze Servicepartners zijn bedreven in het uittekenen van een volledige warmtepomp-systeem. Met hun ervaring geven ze ook informatie over wat er kan en moet gedaan worden opdat alles aanwezig is voor het nieuwe energiesysteem. Dit kan vooral belangrijk zijn als een warmtepomp met zonnepanelen in een ouder gebouw geïnstalleerd wordt.

Producten

Viessmann heeft systemen met warmtepompen, zonnepanelen en thuisbatterijen voor bestaande en nieuwe gebouwen. Die systemen bestaan in verschillende versies en vermogensklassen en zijn dus niet alleen geschikt voor vrijstaande woningen, maar ook voor grotere gebouwen, het bedrijfsleven en lokale overheden.